UE a aprobat 5 milioane de euro în sprijinul reformei sectorului poliţiei din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a aprobat transferul a 5 milioane de euro drept asistenţă de suport bugetar pentru realizarea reformelor în Sectorul Poliţiei din Republica Moldova. Noua debursare de fonduri vine ca urmare a celei de-a doua tranşe a programului de asistenţă macrofinanciară expirat în iulie (30 de milioane EUR) şi a primei tranşe recent plătite a programului de asistenţă macrofinanciară de urgenţă în noiembrie (50 de milioane de euro).

Potrivit unui comunicat de presă al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, citat de IPN, suportul este oferit ca urmare a progreselor înregistrate în principalele domenii de reformă în sectorul aplicării legii, inclusiv a evoluţiilor pozitive în domeniul apărării drepturilor omului, prevenirii abuzurilor şi tratamentelor inadecvate, precum şi în lupta împotriva corupţiei în sectorul poliţiei.

Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, a menţionat că Uniunea Europeană este alături de cetăţenii Republicii Moldova şi susţine reformele cu beneficii directe pentru cetăţeni, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea legii. Decizia de a aproba transferul celor cinci milioane, potrivit comisarului european, este şi un semn al solidarităţii cu Republica Moldova în timpul crizei COVID-19.

„În ciuda perioadelor dificile, eforturile în domeniul reformei trebuie să continue. Atât timp cât există progrese în ceea ce priveşte reformele, Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii Europene”, a declarat Olivér Várhelyi.

Delegaţia UE menţionează că debursarea oricărei viitoare asistenţe macrofinanciare va fi supusă unor condiţii stricte. Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape situaţia politică şi să evalueze îndeplinirea condiţiilor înainte de orice debursare viitoare de sprijin bugetar. Este important ca, pe lângă continuarea progreselor în domeniul reformelor, să nu se înregistreze regres în ceea ce priveşte protecţia drepturilor fundamentale şi a statului de drept în Republica Moldova.

Programul UE de sprijin pentru Reforma poliţiei în Republica Moldova a ajutat la modernizarea şi profesionalizarea structurilor poliţiei. Transparenţa şi independenţa procedurilor de recrutare, evaluare şi promovare au fost îmbunătăţite. Au fost înregistrate progrese în ceea ce priveşte egalitatea de gen. Poliţia din Republica Moldova şi-a îmbunătăţit capacităţile  prin instruire în domeniul drepturilor omului, tehnicilor moderne de management, poliţie comunitară şi anticorupţie, iar în cadrul poliţiei a fost înfiinţată o direcţie specială anticorupţie pentru a promova principiul toleranţei zero faţă de corupţie în forţele de poliţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite