Dumitru Diacov: Ceea ce spune ambasadorul SUA în Moldova o spun toţi ambasadorii statelor UE la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, a declarat că nu este un secret faptul că SUA nu susţine Unirea Republicii Moldova cu România. O astfel de poziţie ar avea-o toţi ambasadorii ţărilor UE la Chşinău.

„Declaraţia publică a ambasadorului american este, cred, o reacţie la isteria unionistă declanşată de Băsescu şi alţi politicieni de tipul lui din Moldova şi România în ultimul timp. 

Doar nu este un secret: ceea ce a spus ieri James Pettit, o spuneau toţi aceşti ani reprezentanţii tuturor statelor europene în discuţii private. Ambasadorii acreditaţi în Republica Moldova întotdeauna vor apăra independenţa şi suveranitatea ţării noastre. Mai mult, din păcate, decât unii politicieni de ai noştri. Şi Romania are interesul strategic şi vital de a avea la est un vecin serios, stabil, prosper şi prietenos.

Să ştiţi că ceea ce spune ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, o spun toţi ambasadorii statelor-membre UE, şi să fiţi convins că ei reflectă şi punctul de vedere a guvernelor din ţările respective. Ei, ca şi majoritatea absolută a moldovenilor, doresc ca Republica Moldova să-şi consolideze statalitatea, să fie o tară democratică, prosperă şi în foarte bune şi prietenoase relaţii cu România. Nimeni nu va accepta schimbări de frontiere în această parte a Europei”, a scris Diacov pe pagina sa de Facebook.

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a declarat că Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure.

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit, într-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenţei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite