Dionis Cenuşă: Moldova este cea mai vulnerabilă la resuscitarea factorului rusesc
0Interferenţele Rusiei în politicul moldovenesc sunt cele mai probabile, în comparaţie cu Georgia sau Ucraina, care pe lângă integrarea europeană sunt atrase în dialoguri strategice cu SUA şi au clase politice şi populaţii predispuse spre aderarea la NATO, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru IPN.
Politologul consideră că cel mai apropiat obiectiv al Rusiei în Moldova este de a crea un precedent de inversare sau cel puţin revizuire a vectorului geopolitic pro-european.
Partidul Socialiştilor deja este antrenat în discuţii politice regulate şi profunde cu Moscova. Preşedintele ţării negociază diverse înţelegeri cu regimul lui Vladimir Putin, atât pe dimensiunea migraţiei, cât şi a comerţului bilateral, reaminteşte politologul.
Toate aceste aranjamente au caracter temporar şi sunt sincronizate cu desfăşurare alegerilor parlamentare din februarie 2019. Astfel, migranţii moldoveni sunt seduşi să revină în Moldova până pe 23 februarie, înainte de alegeri, pentru a se putea întoarce în Rusia în martie. Totodată, câteva categorii de produse moldoveneşti (fructe, legume, vinuri) pot accesa din nou piaţa rusă fiind scutite de taxe vamale, însă doar pentru prima jumătate a anului curent, punctează Dionis Cenuşa.
În opinia lui, este evident faptul că Rusia acordă preşedintelui Igor Dodon şi Partidului Socialiştilor sprijin electoral, pentru a ridica şansele unei victorii la alegerile parlamentare.
Anume uşurinţa cu care retorica pro-rusă se poate extinde de la Preşedinţie spre Parlament, pe cale democratică, deşi puternic deformată, face ca Moldova să fie cea mai vulnerabilă în faţa resuscitării factorului rusesc. Nici în Georgia în 2018 şi nici în Ucraina în 2019, Rusia nu se simte atât de sigură ca în cazul alegerilor parlamentare moldoveneşti, concluzionează politologul.