„Democraţii vor modificarea sistemului electoral pentru a obţine mai multe mandate“, susţin liberalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalul Mihai Ghimpu a acuzat democraţii de interese FOTO: Adevărul
Liberalul Mihai Ghimpu a acuzat democraţii de interese FOTO: Adevărul

Deputaţii Partidului Liberal susţin că, prin promovarea iniţiativei de modificare a sistemului electoral, democraţii urmăresc să obţină mai multe mandate la alegerile parlamentare din acest an, transmite IPN.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că proiectul prevede introducerea votului mixt, adică 51 din cei 101 deputaţi să se aleagă pe liste de partid, ca în prezent, iar ceilalţi 50 – în circumscripţii uninominale (într-o circumscripţie electorală se alege un singur mandat).

„PL nu este împotriva acestui sistem. Acest proiect, însă, este croit astfel încât acolo unde PDM are mai multă susţinere, o circumscripţie se împarte în trei, ca să se obţină mai multe mandate. De exemplu, în Chişinău democraţii nu au susţinere, au un singur consilier, şi aici s-a redus numărul de circumscripţii“, a spus liberalul.

Deputatul Valeriu Munteanu a adăugat că pe listele electorale din 2010 au fost trecuţi 2,8 milioane de alegători. Cifra, împărţită la 50 de circumscripţii, arată că unei circumscripţii trebuie să ii revină 56.000 de alegători. Pentru că este complicat să asiguri exact 56.000, se admite 57 sau 55 de mii, dar nu trebuie să existe o mare diferenţă a numărului de alegători în circumscripţii.

În proiectul PDM scrie că în municipiul Chişinău vor fi doar opt circumscripţii electorale, şapte în oraş şi una pentru toate suburbiile. „În suburbii sunt 112.000 de alegători şi va fi o singură circumscripţie şi un singur mandat. În Găgăuzia, unde PDM are majoritatea, tot sunt 112.000 de alegători, dar s-au stabilit trei circumscripţii“, a specificat parlamentarul.

Un alt exemplu adus de liberali este raionul Ialoveni unde sunt 78.000 de alegători şi au fost stabilite două circumscripţii, cu câte 36.000 fiecare. „Pentru alegătorii moldoveni din străinătate, unde PDM a fost pe ultimele locuri, s-a stabilit o singură circumscripţie la 300.000 de cetăţeni cu drept de vot. Dacă s-ar stabili corect numărul circumscripţiilor, în Chişinău ar urma să existe 11 circumscripţii, iar în Găgăuzia doar două“, a subliniat Valeriu Munteanu.

Corina Fusu a anunţat că PL a pregătit o adresare argumentată către Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia şi ambasadele acreditate la Chişinău. „Considerăm că pentru Republica Moldova, unde democraţia este slabă, un astfel de sistem electoral este păgubos “, a subliniat parlamentara.

Proiectul de modificare a actualului sistem de vot nu a fost înregistrat deocamdată în Parlament, dar preşedintele legislativului, Igor Corman, l-a expediat Comisiei de la Veneţia pentru avizare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite