Corneliu Ciurea: ONG-urile care blochează reforma sistemului de vot fac partizanat politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO europalibera.org
FOTO europalibera.org

Analistul politic Corneliu Ciurea consideră că cele 18 ONG-uri care au anunţat pe 2 februarie intenţia de a boicota participarea la grupul de lucru pentru modificarea Codului Electoral, dacă se va discuta schimbarea sistemului electoral, stau la baza unui partizanat politic, pentru că acestea ar fi luat poziţia partidelor de opoziţie care se opun implementării votului uninominal.

Directorul de program al Promo-LEX, Pavel Postică, a menţionat în cadrul emisiunii „Doamna de fier” de la 10TV că schimbarea sistemului de vot e prematură pentru alegerile parlamentare pentru 2018, fiindcă nu există timp suficient de analiză şi de identificare a celui mai corespunzător sistem de vot pentru Republica Moldova.

„Unde nu sunt de acord este că a pune piciorul în prag şi a spune că este puţin timp. Nimeni nu explică de ce este puţin timp, iată aici există senzaţia că se face partizanat politic şi societatea civilă se asociază cu partidele care critică. Nu societatea civilă, am în vedere câteva ONG-uri, pentru că sunt şi vor fi şi alte atitudini”, a replicat Corneliu Ciurea. 

Postică respinge acuzaţia că ONG-urile ar face partizanat politic şi afirmă că: „Aşa se înearcă a fi prezentate lucrurile. Cam astea sunt mesajele care vin de la putere, odată ce nu eşti cu noi eşti împotriva noastră”.

Totodată, Postică a precizat că ONG-urile nu vor să fie percepuţi ca co-autori a proiectului de lege ce vizează trecerea la sistemul uninominal de vot.

„Dar asta nu înseamnă că noi nu vom veni la dezbateri după ce proiectul deja va fi înregistrat, şi că nu vom veni cu anumite comentarii pe textul proiectului corespunzător”, a adăugat reprezentantul Pro-LEX.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. 

Intenţia lui Plahotniuc a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Pe 2 februarie 2017, 18 organizaţii ale societăţii civile au făcut un apel public pentru modificarea Codului Electoral şi a legislaţiei conexe. Semnatarii cereau Parlamentului constituirea grupului de lucru şi elaborarea proiectelor de lege privind modificarea Codului Electoral – în februarie-martie; dezbaterea publică a proiectului – în aprilie-mai; avizarea propunerilor instituţiilor internaţionale de modificare a proiectelor –  în mai-iulie şi aprobarea modificărilor de către Parlament –  în septembrie-octombrie.

ONG-urile respective pledează împotriva modificării sistemului de vot.

Printre organizaţiile semnatare sunt: Asociaţia Promo-LEX, Fundaţia Est Europeană, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Alianţa Studenţilor din Moldova, Transparency International – Moldova, Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului si Dezvoltarea Durabilă, Asociaţia Presei Independente, Institutul de Politici Publice, Fundaţia pentru Dezvoltare din Republica Moldova, CReDO etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite