Comisia care va elabora proiectul de lege privind includerea în Constituţie a sintagmei „integrarea europeană”, aprobată de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a aprobat componenţa unui grup de lucru care va elabora şi va prezenta, în termen de 45 de zile, proiectul de lege de modificare şi completare a Constituţiei în sensul specificării în Legea Supremă a orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european, transmite IPN.

Subiectul a stârnit discuţii aprinse în plenul Parlamentului. Socialiştii au acuzat că prin stipularea parcursului european în Constituţie se oficializează o ideologie contrară voinţei poporului. PSRM nu a delegat niciun reprezentant în comisie, menţionând că modificarea Constituţiei în acest sens este neconstituţională şi că este nevoie de un referendum la care cetăţenii să se expună asupra vectorului statulu

Nici PCRM nu a înaintat reprezentanţi în comisie, iar liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a spus că integrarea europeană reprezintă calea de dezvoltare socială a statului şi nu ţine de normele legislative.

Nu a delegat pe nimeni în componenţa grupului nici PLDM, dat fiind faptul că două amendamente propuse de către Tudor Deliu nu au fost aprobate de către plen.

Liberalii nu au intrat în comisie pentru că nu a fost susţinută ideea liderului PL, Mihai Ghimpu, că integrarea europeană a Republicii Moldova poate fi făcută prin unirea cu România, mai ales că Legea Supremă prevede asemenea mecanism.

Din partea PDM în comisie au fost delegaţi deputaţii Sergiu Sârbu şi Raisa Apolschii, iar din partea grupului parlamentar Popular European – Eugen Carpov şi Mihaela Spătaru.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care este şi unul din autorul hotărârii,  a spus că grupul de lucru creat, din care vor face parte şi cei mai buni experţi constituţionali, va elabora cel mai bun text de completare a Constituţiei din care să fie clar că orientarea spre spaţiul european este elementul definitoriu al identităţii Republicii Moldova. Documentul va fi trimis la Curtea Constituţională pentru aviz.

Andrian Candu speră ca, până la sfârşitul sesiunii parlamentare actuale, să fie completată Constituţia, oferind astfel garanţia că, indiferent de culorile guvernării, singura cale de dezvoltare a Moldovei va rămâne integrarea europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite