Chişinăul a cerut eliminarea posturilor mobile amplasate la Bender

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control de joi, 17 mai, desfăşurată la Bender, delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a cerut eliminarea posturilor mobile amplasate la Bender.

Comisia a audiat raportul săptămânal privind situaţia din Zona de Securitate, prezentat de Comandamentul Militar Întrunit (CMÎ). Raportorul Vitalii Morozov, şef al Statului-major al CMÎ, a informat că în urma monitorizării Zonei de Securitate, efectuată în perioada 7 – 15 mai, s-a constatat că situaţia este calmă.

Delegaţia Republicii Moldova a adus în atenţia părţilor, în special, a componentei transnistrene, necesitatea de a exclude amplasarea unilaterală a aşa-numitor posturi mobile de control grăniceresc şi vamal în oraşul Bender, declarat localitate cu regim sporit de securitate. 

Astfel, prin acţiunile reprezentanţilor transnistreni, cetăţenii sunt supuşi fără temei unui control riguros chiar în perimetrul oraşului, fiindu-le restrâns dreptul la libera circulaţie. Asemenea acţiuni, care în ultimul timp au fost fixate de mai multe ori, demonstrează clar încălcarea regimului Zonei de Securitate de către structurile de forţă anticonstituţionale.

Ulterior, a avut loc o şedinţă de lucru a co-preşedinţilor Comisiei Unificate de Control, reprezentanţilor Ucrainei şi Misiunii OSCE în Republica Moldova, la care s-a discutat asupra textului final al proiectului deciziei referitor la asigurarea securităţii şi liberei circulaţii pe podul peste râul Nistru din preajma satelor Gura Bâcului şi Bâcioc.

Reprezentantul Ucrainei în Comisia Unificată de Control, Serghei Jivciuc, a făcut apel către părţi de a mobiliza eforturile pentru identificarea soluţiei de compromis. Acesta a reamintit că în cel mai scurt timp se va convoca o nouă reuniune în formatul 5+2, iar nesoluţionarea problemelor legate de libera circulaţie pe acest pod, ar putea avea impact negativ asupra deciziei finale în cadrul reuniunii, dar şi asupra implementării mai multor proiecte de asistenţă în această regiune.

Nici de această dată nu s-a atins un consens, fiind luată o pauză pentru consultări suplimentare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite