Chirtoacă a câştigat. E timpul pentru o nouă alianţă proeuropeană la Chişinău?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria la limită a candidatului PL, Dorin Chirtoacă, la primăria capitalei moldave în faţa candidatului socialiştilor, Zenaida Greaceanâi reprezintă un semnal pe care electoratul din Republica Moldova îl dă încă odată formaţiunilor politice pro-europene că procesul de apropiere de UE şi de valorile sale trebuie să continue în ciuda opoziţiei constante a forţelor politice proputiniste.

În momentul de faţă, Dorin Chirtoacă are şansa să fie mai mult decât un primar aflat la cel de-al treilea mandat şi să devină liantul care să ducă PLDM, PDM, PPEM şi PL la masa negocierilor pentru constituirea unei noi alianţe pro-europene care să aducă stabilitatea mult dorită în actul guvernării. Dacă Chirtoacă va înţelege acest lucru atunci va deveni un important politician în următorii ani pe scena politică de la Chişinău alături de Iurie Leancă şi de Natalia Gherman care în plan extern şi-au dovedit competenţa şi afinitatea pentru valorile euro-atlantice, în ultimii ani decând Republica Moldova a ales Occidentul şi a spus un „Nu” timid proiectului putinist denumit generic: Uniunea Euro-Asiatică.

„Să fii votat a treia oară e ca şi cum te-ai naşte a treia oară. Asta înseamnă că oamenii au încredere. Asta înseamnă bucurie, satisfacţie că n-am muncit degeaba opt ani de zile”, a declarat Dorin Chirtoacă, potrivit Publikatv.md.

Scorul strâns dintre Chirtoacă (PL) 53,25 % şi Zenaida Greaceanâi (PSRM) 46, 75% indică la prima vedere  recalibrarea electorală a formaţiunii lui Igor Dodon pe segmentul de electorat al PCRM şi devine principal forţă politică pentru electoratul pro-putinist. Pe de altă parte, este şi un semnal pentru PLDM, PDM şi PPEM că trebuie să găsească un numitor comun cu PL pentru că la alegerile din 2019 le va fi foarte greu cu forţele pro-putiniste dacă vor merge pe căi diferite şi nu vor continua proiectele de reformare a statului convenite cu liderii europeni. Şi liderul PL, Mihai Ghimpu ar trebui să înţeleagă că victoria lui Dorin Chirtoacă nu va însemna mare lucru în economia votului geopolitic pe care l-a obţinut dacă nu va lăsa orgoliile deoparte şi nu se va implica activ în construcţia unei noi alianţe pro-europene care să fie funcţionale.

„Sunt convins că alegerea lui Dorin Chirtoaca pentru un nou mandat de primar ar confirma ataşamentul basarabenilor faţă de libertate şi demnitate”, a scris fostul preşedinte al României, Traian Băsescu pe pagina sa de facebook încă de sâmbătă seara.

Potrivit acestuia, votul de la Chişinău are pentru Uniunea Europeană semnificaţia voinţei cetăţenilor capitalei Republicii Moldova de apropiere de valorile europene. Mesajul de susţinere al fostului preşedinte Băsescu pentru Dorin Chirtoacă reprezintă un atu de care se poate folosi cu succes în plan extern dacă va alege să fie un politician de primă scenă sau doar un edil de Chişinău.

Dodon face circ gratuit pentru imagine…!!!                  

Pentru liderul PSRM, Igor Dodon, pierderea la mustaţă a primăriei capitalei moldave reprezintă o înfrângere care se lasă greu digerabilă în contextul în care pe sectorul forţelor politice sprijinite financiar şi logistic de Kremlin a pierdut capital de imagine în faţa lui Renato Usatâi care va deveni în scurt timp vectorul principal al putinismului în Republica Moldova.

„Noi nu recunoaştem rezultatul acestor alegeri. Sunt zeci şi sute de încălcări, care vor sta la baza contestaţiei alegerilor în Chişinău. Aceste contestaţii vor fi depuse şi la procesul de alegere a primarului de Chişinău, cât şi a Consiliului Municipal Chişinău. Sunt mai multe cazuri, care demonstrează că râia liberală se bucură prea devreme. Noi nu vom lăsa mâinile în jos. Noi vom sistematiza toate încălcările şi vom cere anularea alegerilor în Chişinău şi de ce nu – poate şi un vot repetat în municipiu”, a declarat liderul PSRM, potrivit politik.md.

În schimb, Zenaida Greceanâi s-a mulţumit în a declara următoarele: „Eu nu cred că acesta este rezultatul final, când o să fie 100%, voi face declaraţii despre ce vom face mai departe”. De asemenea, candidatul PSRM a mai precizat faptul că  a fost o campanie electorală  intensă, în  ziua  votului: „Mi se pare că a fost foarte tenisonată situaţia, în unele suburbii a fost foarte tensionat, o să vedem care vor fi contestaţiile”. Dincolo de victoria la limită a liberalului Dorin Chirtoacă, principalul jucător pro-Kremlin care şi-a consolidate poziţia în urma acestor alegeri este politicianul pro-putinist Renato Usatâi şi formaţiunea sa “Partidul Nostru” care  a câştigat primăriile din 10 oraşe şi peste 30 de sate din Republica Moldova.  Prin victoriile obţinute în aceste alegeri, Usatâi şi electoratul său a trecut în plan secund PSRM şi PCRM obţinând controlul în Regiunea Autonomă Găgăuzia, prin câştigarea primăriilor de la Ceadâr-Lunga şi Comrat alături de oraşul Bălţi unde a fost ales din primul tur edil al urbei. De asemenea, candidaţii formaţiunii lui Usatâi (Partidul Nostru) au mai obţinut mandate de primari la  la Drochia (79,64%), Glodeni (71,05%), Floreşti (57,48%), Donduşeni (67,62%), Făleşti (79,64%), Şoldăneşti (56, 98%), Basarabeasca (61,70%) şi Vulcăneşti (59,37).  

„Mulţumesc mult tuturor. Partidul Nostru nu îşi va dezamăgi alegătorii. Vom dezvolta toate localităţile ţării, iar la următoarele alegeri parlamentare Partidul Nostru va acumula peste 70% din voturi”, a declarat Renato Usatâi.

În ceea ce priveşte campania electorală recent încheiată, aceasta nu s-a centrat pe proiecte, ci pe candidaţii cheie care au abuzat de mijloace mai puţin ortodoxe în obţinerea voturilor în fiefurile lor electorale. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postică, a declarat că situaţia a fost mai bună în comparaţie cu primul tur de scrutin, când s-au înregistrat şi bătăi, potrivit IPN. În acest sens, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex a afirmat că observatorii din teritoriu au raportat 19 cazuri, în care buletinele de vot erau păstrate pe mese sau în sedii din imediata apropiere a secţiei de votare. De asemenea, în unele secţii nu a fost asigurată o iluminare adecvată, au existat probleme cu conexiunea la internet, iar într-un caz cabinele de vot erau amplasate în aşa fel, încât se încalcă secretul la vot.

Totodată, la mai multe secţii din Donduşeni, Basarabeasca, Ialoveni a fost sesizată transportarea organizată a alegătorilor. În alte 7 cazuri, în raioanele Donduşeni, Basarabeasca, Şoldăneşti, Ialoveni a fost raportată agitaţia electorală în favoarea unor contra candidaţi. De cele mai multe ori însuşi candidatul sub pretextul că a venit la vot, purta discuţii îndelungate cu alegători în nemijlocita apropiere de secţia de votare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite