Cenuşă: Guvernul nu produce schimbări radicale. Sunt folosite aceleaşi argumente că Rusia şi opoziţia prorusă împiedică reformele şi nu vorbim de corupţia politică!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să soluţioneze problemele reale ale ţării, clasa politică de la Chişinău, continuă să apeleze la populism, care mereu serveşte drept „colac de salvare”, în particular pentru situaţiile de criză, scrie analistul politic Dionis Cenuşa, într-un articol de opinie pentru IPN.

Cenuşă afirmă că populismul moldovenesc constă în învinuirea actorilor externi pentru eşecurile sau nerealizările interne.

În particular, politicienii populişti înlocuiesc grija pentru întreaga societate cu o luptă pentru cauza grupurilor vulnerabile.

În opinia expertului politic, după preluarea preşedinţiei de către Igor Dodon, populismul forţelor pro-europene este complementat cu cel al opoziţiei proruse. Cel din urmă este mai sofisticat şi în unele privinţe mai dăunător decât cel etalat de forţele proeuropene.

Printre ideile populiste utilizate de către partidele proeuropene de la guvernare se numără aderarea la UE, prezentată cu periodicitate drept soluţie salvatoare pentru toate problemele Moldovei. La fel, Rusia şi opoziţia prorusă sunt ilustrate ca obstacole pentru prezentele şi viitoarele reforme, explică Dionis Cenuşă.

„Anume populismul, precum şi cultura politică joasă a majorităţii electoratului, le-a permis guvernărilor corupte, dar totodată proeuropene, să se victimizeze permanent, uneori cu succes, folosind de cele mai multe ori factorul geopolitic. Fără o acoperire mediatică suficientă, pe care actuala guvernare, condusă de Partidul Democrat şi oligarhul Vladimir Plahotniuc, o deţine, instrumentele populiste nu ar fi funcţionat atât de bine sau chiar deloc”, a subliniat Cenuşă.

Politologul susţine că opoziţia prorusă, în frunte cu preşedintele Igor Dodon, foloseşte în calitate de „duşmani externi” România, pentru că ar susţine mişcarea unionistă. Pe lângă aceasta, sunt acuzate UE şi SUA de faptul că datorită lor guvernările proeuropene, dar şi corupte, s-au menţinut la putere în perioada 2009-2016.

Recent, scrie Cenuşă, ţintele lui Dodon au inclus societatea civilă, care ar primi finanţare de la SUA pentru a lansa retorică antirusească în Moldova. Analistul politic reaminteşte despre minorităţile sexuale, care sunt menţinute în categoria de „ţapi ispăşitori”.

În viziunea sa, noua opoziţia proeuropeană de la Chişinău (PAS, Platforma DA), deocamdată extra-parlamentară, operează cu o retorică populistă similară. Aceasta vede principalul vinovat al tuturor problemelor actuale cu care se confruntă Moldova în Plahotniuc, iar a celor viitoare – în opoziţia pro-rusă emergentă.

În concluzie, politologul menţionează că necombaterea populismului va duce la mai puţină integrare europeană şi mai puţine reforme. Ca urmare, va spori fragilitatea Moldovei, dar şi numărul de cetăţeni dornici să desfacă contractul social cu statul, cu care le este tot mai greu să se identifice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite