Campania electorală din Găgăuzia se desfăşoară fără abateri grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul tur al alegerilor din Găgăuziei va avea loc la 22 martie. FOTO Arhivă
Primul tur al alegerilor din Găgăuziei va avea loc la 22 martie. FOTO Arhivă

Campania electorală pentru alegerea guvernatorului Găgăuziei decurge fără incidente majore şi, în comparaţie cu campaniile precedente, este una vizibilă şi cu un număr mare de concurenţi electorali, arată Raportul Interimar de monitorizare a alegerilor, realizat de Centrul de Tineret „Piligrim-Demo” din Comrat, transmite IPN.

Monitorizarea a fost efectuată în perioada 16 ianuarie-6 martie. Directorul executiv al centrului, Mihail Sirkeli, a declarat că deşi în linii generale campania se desfăşoară fără grave abateri, totuşi au existat câteva cazuri de vandalizare a panourilor unor concurenţi electorali.

În comparaţie cu alte alegeri, în această cursă electorală s-a înscris un număr record de candidaţi şi acest fapt se explică prin micşorarea numărului de semnături pe care trebuie să le prezinte un candidat în susţinerea sa.

Raportul arată că politicienii străini se implică activ în campanie. Mai mulţi concurenţi electorali apar alături de personalităţi de rang înalt din alte state. De exemplu, au fost publicate imagini în care Irina Vlah a apărut alături de preşedintele Federaţiei Ruse şi alţi demnitari ruşi de rang înalt, iar un alt concurent electoral, Nicolae Dudoglo, apare lângă preşedintele Turciei, dar şi lângă reprezentantul preşedintelui Federaţiei Ruse.

Mihail Serkeli a menţionat că activitatea Comisiei electorale Comrat este apreciată ca fiind transparentă, spre deosebire de procesul de selectare a membrilor comisiei, care a fost lipsit de transparenţă. În ceea ce ţine de bugetul alocat pentru scrutin, circa 2,1 milioane de lei, Mihail Serkeli a precizat că acesta este mic şi permite doar acoperirea cheltuielilor de bază – întreţinerea personalului, transportul, tipărirea buletinelor de vot. Pentru alte sarcini bani nu sunt prevăzuţi.

 O particularitate îngrijorătoare este faptul că listele cu alegători sunt întocmite de către primării, care deţin baze de date ale alegătorilor învechite. De asemenea, listele sunt doar în limba rusă, iar o bună parte din alegători deţin acte de identitate eliberate în limba de stat şi în acest sens ar putea apărea confuzii.

În ziua alegerilor, 4 echipe mobile de observatori se vor deplasa în teritoriu pentru a monitoriza deschiderea secţiilor de votare, procesul de votare, închiderea secţiilor, numărarea voturilor, dar şi agregarea rezultatelor. Rezultatele monitorizării vor fi expuse în rapoarte.

Primul tur al alegerilor din Găgăuziei va avea loc la 22 martie. Cel de-al doilea tur, dacă va fi necesar, se va organiza pe 5 aprilie. Concomitent cu alegerile la funcţia de başcan, vor avea loc alegeri parţiale în Adunarea Populară, în circumscripţiile Congaz şi Gaidar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite