Bulgarii invidiază anticorupţia din România şi vor să-şi trimită judecătorii la cursuri în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziarele din Bulgaria urmăresc cu respect arestările şi condamnările corupţilor din România.
Ziarele din Bulgaria urmăresc cu respect arestările şi condamnările corupţilor din România.

Presa bulgară abundă de articole care subliniază arestările şi condamnările în cazurile de corupţie din România. Mult mai interesante sunt comentariile din subsolul acestor articole, bulgarii cerând declanşarea unei lupte anti-corupţie la ei în ţară sau declarându-şi admiraţia faţă de România.

Cotidianul Vesti titra la 17 ianuarie: Meglena Kuneva, vicepremierul pentru afaceri externe - ”Trebuie să ajungem România din urmă”. În interviu, Meglena Kuneva afirma că ”Trebuie să ajungem din urmă România în ceea ce a făcut în lupta anticorupţie”, după ce a fost întrebată în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii în oraşul Ruse dacă România ar putea fi acceptată în Schengen înaintea Bulgariei. ”Nu vreau ca succesele Bulgariei să se rezume la a tot încerca să ajungem din urmă vecinul, deoarece nu are sens (...) Este, însă, nevoie de curaj. E nevoie de un om care să fie ales pentru faptul că emană curaj şi îndrăzneală. Acesta lipseşte însă. Putem să vorbim la nesfârşit de strategii şi legi, însă, dacă nu există un om care să aibă suficient curaj, atunci nu avem cum să atingem succese similare. Politicienii sunt obligaţi să permită ca acest om să apară”, a subliniat demnitarul bulgar. 

România, devenită model

Kuneva a mai spus că Bulgaria sa va trebui să-şi înfiinţeze, la rândul său, structuri specifice dedicate luptei împotriva corupţiei după modelul celor două instituţii româneşti menţionate. Internauţii bulgari s-au dezlănţuit în subsolul acestui articol, transmiţând comentarii precum: ”Când o să-i ajungem pe Români?” Am putea să-I ajungem doar dacă se întorc invers”; ”Pe România am putea să o ajungem la anul, deoarece acum mergem în direcţia opusă şi ajungem cu succes Albania din urmă la acest capitol. De fapt cu aşa cadre pe care le avem, în care altă direcţie să mergem?”; ”Kuneva, nu tu erai cea care zicea că Bulgaria şi România ar trebui separate în cursa pentru Schengen deoarece românii ne trag în jos? Iată că s-a întâmplat invers în mai puţin de cinci ani”; ”Păi Kuneviţo fă salariile şi pensiile ca-n România şi primul pas e făcut.”

Judecătorii bulgari, trimişi să înveţe de la români

Ştirea recentă a condamnării unui judecător român la 22 de ani de închisoare a stârnit o altă serie de ştiri şi comentarii în mass-media online din Bulgaria. Comentatorii cotidianului Sega au ţinut să îşi exprime astfel de opinii: ”Bre, românii ăştia nu se mai opresc”; ”Sistemul nostru de justiţie ar trebuie să se ducă de urgenţă la şcoală în România”; ”Încep să visez sistemul judiciar din România”; ”Dar la noi judecătorii sunt preocupaţi de însăşi menţinerea sistemului judiciar în starea în care este, deoarece dacă începe să funcţioneze normal, în primul rând se vor umple toate închisorile din ţară, iar în al doilea rând va apărea un deficit major de cadre în justiţie şi va trebui să aducem judecători din... România.”; ”Aşteptaţi-vă ca în curând Bruxelles-ul să separe România şi Bulgaria în rapoartele de monitorizare. Următorul pas va fi România în Schengen fără Bulgaria. Bulgaristanul va rămâne o cloacă cu acest sistem de justiţie şi fără voinţă de reformare.”; ”Cât de urât n-ar suna, dar dacă o ţin tot aşa încă vreo câţiva ani, atunci s-ar putea să ajungem să visăm la cetăţenia României.”; ”În România, Rusia aproape nu are influenţă, spre deosebire de noi. Românii şi-au făcut opţiunea în ceea ce priveşte parcursul spre vest şi-l urmează. Noi, însă, încă ne menţinem între Occident şi Rusia.”; ”Românii se vor distanţa la ani lumină de noi... Respect!”

Raportul de la Bruxelles

Publicarea rapoartelor de monitorizare a stârnit de asemenea în Bulgaria un nou val de opinii laudative la adresa sistemului juridic din România. ”Dacă nu suntem în suntem în stare singuri, trebuie să ne uităm la vecini. Copiem România în lupta cu corupţia”, titra pe 29 ianuarie portalul inews.bg. ”Este nevoie de crearea unui singur organism central pentru combaterea corupţiei în loc de zeci de unităţi necoordonate. De a se aplica cele mai bune practici după modelul românesc. Acest lucru ar rezolva problema legată de sistemul de sustiţie inclusă în rapoartele UE”, este afirmaţia făcută la un post TV bulgăresc de către Nastimir Ananiev, deputat din partea miscării ”Bulgaria pentru cetăţeni” din parlamentul de la Sofia. Oficialul bulgar vorbeşte de asemenea despre faptul că, datorită problemelor sistemului de justiţie ineficient şi corupt, ţara sa rămâne în urma României în rapoartele de monitorizare ale UE şi în cursa spre aderare la spaţiul Schengen.

Un editorial cu regrete

Într-un editorial scris de la Bruxelles, jurnalistul bulgar Veselin Jelev scrie că rapoartele MCV emise de Comisia Europeană arată că România se desprinde vizibil de Bulgaria în ce priveşte reformele din domeniul justiţiei şi afacerilor interne însă, ”reprezentanţi ai Comisiei care au preferat să rămână sub anonimat, spun că totuşi cele două ţări nu vor fi separate în ceea ce ţine de viitoarele rapoarte MCV. Aceasta deoarece diferenţele dintre acestea nu au consecinţe politice”. 

Jurnalistul bulgar îşi exprimă regretul că, în timp ce în România încrederea populaţiei în justiţie a crescut vizibil, lucru confirmat şi de reprezentanţii Comisiei Europene, în Bulgaria oamenii nu au încredere în sistemul judiciar iar 97% dintre ei văd corupţia ca o problema de bază care împiedică reformele. 

”În raportul pentru ţara noastră corupţia nu este indicată ca ”provocare” ci ca ”o problemă serioasă”. În timp ce România are organisme centrale de luptă anticorupţie şi conflicte de interese care deja se pot lăuda cu o serie de rezultate, la noi acestea lipsesc în totalitate. Crima organizată deasemenea rămâne ca o ”problemă” pentru Bulgaria, în timp ce aceasta dispare ca indicator chiar de la începutul monitorizării în cazul României” scrie jurnalistul bulgar.

Un din concluziile de bază ale lui Veselin Jelev este că nota României este pe departe mai bună decât cea a Bulgariei în ultimul raport MCV şi că Sofia mai are destul mult de lucru pentru a ajunge Bucureştiul din urmă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite