Barack Obama va veni la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama va efectua o vizită în Republica Moldova, până la încheierea mandatului său, a anunţat premierul Iurie Leancă.

Într-o emisiune la postul public de televiziune Moldova 1, prim-ministrul a amintit că în cadrul vizitei sale în SUA delegaţia Moldovei a stabilit un dialog strategic cu administraţia de la Washington.

„Asta înseamnă că trecem la un nou nivel, la o nouă fază, că vom  avea un dialog instituţionalizat pe câteva subiecte-cheie: pe problemele energetice, economice şi comerciale (astăzi avem un schimb modest de tot, de 100 de milioane de dolari), de atragere a investiţiilor americane, crearea locurilor de muncă şi, bineînţeles, pe probleme de securitate“, a explicat Iurie Leancă. 

Premierul nu exclude că se va ajunge şi la un parteneriat strategic cu SUA, aşa cum au Georgia şi Ucraina.

„Cadrul pe care l-am creat acum, prin lansarea acestui dialog, este foarte favorabil. Important e să venim cu iniţiative, să valorificăm aceste oportunităţi şi să vadă cetăţenii noştri că, datorită acestui dialog, putem să obţinem mai multe investiţii, un sprijin mai mare, acces pe piaţa europeană pentru produsele moldoveneşti, în mod special pentru vinuri, despre asta am discutat destul de mult. M-am bucurat că şi preşedintele Obama mi-a spus despre vinurile excelente moldoveneşti, deşi încă nu ne-a vizitat. La invitaţia mea, a zis că neapărat, până la expirarea mandatului, va face o vizită la Chişinău“, a povestit şeful Guvernului de la Chişinău.

El a mai anunţat că, după trei zile după ce a revenit de la Washington, o companie americană s-a arătat interesată să producă în Moldova componente auto.  

În context, premierul a reiterat că, pe moment, aderarea Republicii Moldova la NATO nu este pe agenda politică a autorităţilor de la Chişinău. „Problema aderării sau neaderării la NATO, dincolo de faptul că principiul neutralităţii statului este consfinţit în Constituţie, iar Constituţia trebuie respectată, e un subiect care divizează societatea noastră şi nu are, deocamdată, prioritate“, a declarat Iurie Leancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite