Anatol Şalaru: Prin declaraţia Dumei de Stat, Rusia dovedeşte că foloseşte Transnistria pentru a păstra Moldova în zona sa de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anatol Şalarul, fostul ministru al Apărării de la Chişinău, actualul preşedinte executiv al Partidului Unităţii Naţionale, consideră că prin declaraţia Dumei de Stat privind „tendinţele negative ale evoluţiei situaţiei din Transnistria în legătură cu acţiunile Guvernului Republicii Moldova şi ale autorităţilor Ucrainei”, Rusia demonstrează că foloseşte Transnistria pentru a păstra Republica Moldova în zona sa de influenţă.

„Documentul adoptat de parlamentarii rusi încalcă principiile ONU, care interzic ameninţarea cu forţa în reglementarea diferendelor internaţionale”, a afirmat Şalaru într-o postare pe Facebook.

Potrivit politicianului, acum „este momentul ca Republica Moldova să iasă din statutul de neutralitate pasivă şi să demareze negocieri pentru identificarea unor soluţii care să-i asigure siguranţa şi securitatea statului. Rămânerea în zona gri a nefuncţionalei noastre neutralităţi ne va păstra permanent sub şantajul Federaţiei Ruse”.

Duma de Stat de la Moscova a adoptat în unanimitate vineri, 7 iulie, cu votul a 386 de deputaţi prezenţi la şedinţa în plen, o declaraţie cu privire la „tendinţele negative ale evoluţiei situaţiei din Transnistria în legătură cu acţiunile Guvernului Republicii Moldova şi ale autorităţilor Ucrainei”. Chişinăul a calificat documentul drept „un dictat în raporturile cu un stat suveran cum este Republica Moldova”.

În acelaşi timp, Igor Dodon s-a abţinut să critice Kremlinul, precizând că Rusia mereu a pledat pentru integritarea teritorială a Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite