Analiştii despre mesajele europenilor: Situaţia este gravă şi pune sub semnul întrebării parafarea la Vilnius a Acordului de Asociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul Štefan Füle şifostul premier Vlad Filat. FOTO gov.md
Comisarul Štefan Füle şifostul premier Vlad Filat. FOTO gov.md

Deciziile adoptate vineri de Parlament au stârnit un val de reacţii din partea liderilor UE, Consiliului Europei şi ai Comisiei de la Veneţia. Analiştii susţin că situaţia este gravă şi pune sub semnul întrebării parafarea la Vilnius a Acordului de Asociere.

Primul avertisment a venit, la câteva ore de la votul din Legislativ, de la preşedintele Comisiei de la Veneţia. Gianni Buquicchio s-a arătat îngrijorat de adoptarea de către PLDM şi PCRM a amendamentelor la legea cu privire la Curtea Constituţională ce fac posibilă revocarea din funcţie a judecătorilor CC cu votul a 3/5 din deputaţi.

„O astfel de prevedere este în contradicţie cu standardele europene. O Curte Constituţională are sarcina de a controla activitatea Parlamentului“, a declarat Gianni Buquicchio. În scurt timp, am primit o atenţionare şi de la Bruxelles. Înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă Catherine Ashton şi comisarul european pentru Extindere Štefan Füle s-au aratat îngrijoraţi de funcţionarea democraţiei în Moldova. Oficialii europeni au făcut şi un apel către politicienii moldoveni. „Cerem liderilor politici să ţină cont de impactul pe termen lung al deciziilor lor, inclusiv cu privire la realizarea aspiraţiilor Republicii Moldova“, se menţiona într-o declaraţie comună a celor doi funcţionari de la Comisia Europeană.

Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland a spus, la rândul său, că „credibilitatea şi consecvenţa cursului european al ţării atârnă acum în balanţă“. Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) Jean-Claude Mignon a fost însă mai dur: „Îndemn toate forţele politice să lase deoparte interesele de partid şi cele personale şi să lucreze împreună pentru viitorul european al ţarii şi al cetăţenilor săi“.

Nicio reacţie de la Chişinău 

Premierul interimar Iurie Leancă n-a comentat declaraţiile oficialilor europeni, urmând să o facă astăzi. Analiştii moldoveni spun că acestea nu sunt ultimele mesaje şi că reacţia Chişinăului trebuia să fie promptă. „Integrarea europeană şi statul nu se gestionează cu pauze în timpul sărbătorilor“, susţine Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Demnitarii noştri au fost animaţi prea mult de dorinţa de a se răzbuna cu foştii aliaţi şi au uitat de interesele acestei ţări. Victor Chirilă, expert în politică externă

Parafarea de la Vilnius poate fi amânată 

Totodată, expertul spune că mesajele oficialilor europeni sunt „un cartonaş roşu“ arătat politicienilor noştri. „Asistăm la colapsul sigur al istoriei de succes pe care politicienii europeni au promovat-o foarte mult şi acum demnitarii noştri o distrug. Atitudinea faţă de noi se schimbă şi se răceşte tot mai mult. Domnii Leancă şi Filat au reuşit să construiască o relaţie de prietenie foarte apropiată cu comisarul Füle, or, mesajul lui este un avertisment serios că lucrurile merg într-o direcţie foarte proastă“, comentează Victor Chirilă.

Vina aparţine tuturor partidelor componente ale AIE, mai afirmă expertul. „Toţi sunt părtaşi la această subminare a instituţiilor democratice, a valorilor, a principiilor şi a regulilor pe care ar fi trebuit să se bazeze Republica Moldova. S-a ajuns aici din cauza incapacităţii lor de a gestiona o criză politică generată de vânătoarea din Pădurea Domnească. Este un război total care seamănă cu un fel de răfuială între gangsteri politici“, a mai adăugat Chirilă.

De aceeaşi părere este şi Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, care susţine că şansele Moldovei de a parafa Acordul de Asociere sunt îndoielnice. „Este un mare pericol să fie amânat ceea ce urma să se întâmple la Vilnius. Depinde foarte mult şi de ce se va întâmpla cu Ucraina, care ar trebui să facă dovada până în mai-iunie că respectă standardele democratice. Dacă ucrainienii nu vor îndeplini cerinţele UE, oficialii UE ar putea să spună că nu parafează nici cu Moldova ca să nu pună Ucraina într-o poziţie ingrată“, explică Cristian Ghinea. 

Dacă ucrainenii nu vor îndeplini cerinţele, oficialii UE ar putea să spună că nu parafează acordul nici cu Moldova,nici cu Ucraina. Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene

Legi adoptate contra cronometru

Vinerea trecută, deputaţii PLDM şi PCRM au votat împreună mai multe proiecte, printre care amendarea legii cu privire la Curtea Constituţională, astfel încât judecătorii să poate fi revocaţi din funcţie cu votul a 3/5 din deputaţi; au majorat pragul electoral de la 4 la 7%; au abrogat legea sistemului elecotoral mixt; l-au revocat pe procurorul general Corneliu Gurin şi au trecut CNA în subordinea Guvernului.

Totodată, experţii susţin că politicienii trebuie să-şi revadă relaţia şi acţiunile. „Este nevoie de crearea unui Guvern cu persoane de încredere, neimplicate în certuri care ar putea să recâştige încrederea partenerilor europeni“, conchide Victor Chirilă.

Traian Băsescu, către Nicolae Timofti: „Este important ca deciziile luate de autorităţile moldovene să nu afecteze procesul de integrare europeană a ţării“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite