Alexandru Stoianoglo s-a adresat Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii includerii procurorului general în componenţa CSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo, procuror general
Alexandru Stoianoglo, procuror general

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituţională miercuri, 15 septembrie, în vederea controlului constituţionalităţii prevederilor legale care au oferit procurorului general calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate, condus de preşedintele ţării.

Decizia de a sesiza Înalta Curte în acest sens survine ca urmare a ultimei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, în cadrul căreia preşedintele CSS, Maia Sandu, i-a reproşat procurorului general lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanţi ai actualei opoziţii parlamentare, solicitând, în acelaşi timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte.

Procuratura consideră o atare abordare ca fiind inadmisibilă şi contrară legii, prin care se aduce atingere separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, şi prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor.

Analizând subiectul, Procuratura a constatat că, iniţial, Legea securităţii statului Nr.618 din 31.10.1995 nu prevedea Procurorului General calitatea de membru din oficiu.

Modificările în Lege au fost operate la propunerea unui grup de deputaţi ai fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat (iniţiativa legislativă nr.436 din 23.11.2016), prin introducerea Procurorului General drept membru din oficiu în conţinutul art.12 alin.(4) din lege, fiind grav afectat principiul separaţiei puterilor în stat şi, în consecinţă, independenţa Procuraturii.

Atât sub aspect procedural, la acel moment, Parlamentul a încălcat normele Constituţiei în partea procesului de legiferare, cât şi în fond, Legea contravine Legii Supreme, democraţiile moderne necunoscând astfel de practici.

Luând act de situaţia de fapt şi jurisprudenţa consacrată a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, considerăm imperios necesară suspendarea acţiunii prevederilor contestate prin care a fost instituit Procurorul General drept membru ex-officio în componenţa Consiliului Suprem de Securitate, fapt care, la fel, a fost solicitat Înaltei Curţi.

Procuratura Generală a anunţat vineri, 3 septembrie, că având în vedere gravele abateri în procesul elaborării, promovării şi adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituţională în vederea controlului constituţionalităţii modificărilor operate de Parlament.

În concret, modificările vizează procedurile de tragere la răspundere disciplinară şi evaluarea performanţelor Procurorului General, precum şi modificarea esenţială a componenţei şi activităţii CSP.

Precizăm că, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgenţă, ignorând procedurile de transparenţă decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, a experţilor în domeniu, precum şi opiniile instituţiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Chiar şi aşa, la 1 septembrie 2021, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost promulgată, iar astăzi, 3 septembrie 2021, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.

Procuratura Generală îşi exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate şi adoptate, or în redacţia elaborată de către un grup de deputaţi PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituţionale privind independenţa Procuraturii şi separaţia puterilor în stat, subminând independenţa procurorilor în avantajul factorului politic.

Prin sesizarea depusă, Procurorul General solicită Înaltei Curţi suspendarea acţiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluţionarea în fond a cauzei, precum şi exercitarea controlului constituţionalităţii noilor modificări.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite