Alegeri Republica Moldova, turul doi. Promo-LEX raportează cel puţin 160 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor raportează, până la ora 14.00, cel puţin 160 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor. La fel, au fost constatate cazuri de prezenţă nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în apropierea secţiilor de votare, precum şi a rândurilor de alegători la secţiile de votare de peste hotare.

Cazuri de transportare organizată a alegătorilor observatorii au atestat la secţiile de votare din Anenii Noi, Dubăsari, Criuleni, Chişinău, Căuşeni etc. Echipa mobilă Promo–LEX a raportat că rânduri de microbuze şi autobuze se îndreptau din Camenca şi Râbniţa la votare, dar şi din stânga Nistrului.

La o secţie de votare din Şoldăneşti, la distanţa de puţin peste 100 de metri, a fost observat un deputat şi maşina altui deputat. La o secţie de votare din Chişinău, o persoană care s-a prezentat ca funcţionar al Parlamentului, a solicitat verificarea securităţii din secţia de votare.

În zece cazuri observatorii au constat zvonuri, tentative sau chiar situaţii de recompense materiale sau băneşti oferite alegătorilor în perimetrul sau în apropierea secţiei de votare. Într-o secţie de votare din Floreşti, observatorul Promo-LEX a raportat că alegătorii primesc câte 200 de lei după ce arată ştampila „Votat” aplicată în buletinul de identitate.

Observatorii au mai raportat şi cazuri de violenţă sau intimidare. La o secţie de votare din Orhei, potrivit Promo-LEX, primarul l-a lovit pe observatorul unui candidat cu pumnii în faţă, i-a rupt şi haina. Motivul incidentului a constituit faptul că observatorul fotografia cum un microbuz de culoarea transporta persoane la secţia de votare.

Cât ţine de cozile de alegători care s-au format este vorba despre secţii de votare din Moscova, Rusia; Bologna, Italia; Dublin, Irlanda; Bucureşti, România; Paris, Franţa; Londra, Anglia; Mestre, Verona, Parma, Italia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite