Alegeri în Republica Moldova: diaspora poate să facă diferenţa şi partidele pro-europene pot recupera voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realitatea politică din Republica Moldova se poate schimba, partidele mai pot recupera din procentele electorale pierdute, deoarece campania electorală încă nu s-a terminat, iar Barometrului Opiniei Publice (BOP) nu include diaspora şi este realizat pe o perioadă lungă.

 Ion Jigău, matematician, statistician şi sociolog, director al Centrului de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBX-AXA, a comentat pentru Adevărul Moldova rezultatele BOP. Amintim că, potrivit BOP, şase partide au şanse să acceadă în Parlament după alegerile din 30 noiembrie: PCRM (14%), PLDM (14%), PD (12%), Partidul „Patria” (8%), PL (7%) şi PSRM (7%). 17% sunt indecişi, iar 10% din intervievaţi nu au avut un răspuns. Jigău a subliniat că actualul barometru nu include diaspora, care ar putea ajuta partidele pro-europene să mai reducă din handicap. „Prezenţa la vot de 4% în cazul diasporei ar face diferenţa”, a adăugat sociologul.

Guvernarea s-a erodat

Jigău a precizat că 20% dintre cetăţenii Republicii Moldova vor decide în ultima săptămână de alegeri cu cine votează, iar 7%, în mod tradiţional, se hotărăsc în ultima zi. „Procentul partidelor din barometru, care au atins 10%, se află în marja de eroare de plus-minis 2%, prin urmare partidele mai pot recupera sau mai pot pierde, în funcţie de cum se desfăsoară campania”, a explicat Jigău. În opinia sa, intervalul în care a fost realizat sondajul (26 octombrie - 13 noiembie) este prea lung, iar harta geografică de desfăşurare a sondajului poate fi un rezultat al procentelor rezultate. „Depinde mult de zone, deoarece fiecare partid are zonele sale”, a subliniat sociologul. El a amintit că barometrul exprimă realitatea, deoarece populaţie este nemulţumită, iar guvernarea s-a erodat în ultimii cinci ani. „Este normal să se erodeze, preţurile mai cresc, locurile de muncă nu prea apar. S-au făcut drumuri, s-a semnat Acordul de Asociere, dar cetăţeanul simplu judecă lucrurile din perspectiva buzunarului. Unii pensionari nu resimt câstigurile acestei guvernări, deoarece mulţi dintre ei nu călătoresc cu maşina şi aşteptările lor sunt altele”, a menţionat Jigău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite