Al patrulea Congres mondial al găgăuzilor s-a reunit la Comrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Găgăuzi din mai multe state s-au reunit sâmbătă, 6 mai, la Comrat, pentru cel de-al IV-lea Congres mondial al găgăuzilor. La eveniment a participat conducerea de vârf a ţării şi premierul turc, Binali Yildirim. Congresul, organizat cu susţinerea Agenţiei Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIKA), a reunit personalităţi marcante, politicieni, oameni de afaceri şi de cultură găgăuzi, dar şi reprezentanţi ai ambasadelor străine.

Subiectul principal al Congresului l-a constituit elaborarea unei strategii comune de conservare şi dezvoltare a limbii găgăuze, implementarea proiectelor socio-economice între găgăuzii din ţară şi cei din diasporă.

Preşedintele Igor Dodon a declarat la deschiderea Congresului că poporul găgăuz s-a organizat şi s-a format ca etnie anume pe teritoriul Moldovei. De aceea, Moldova poate fi numită pe bună dreptate casa naţională a poporului găgăuz. „Găgăuzii s-au manifestat drept patrioţi adevăraţi, fiind primii care s-au pronunţat împotriva ideologiei unionismului, care presupune distrugerea Statului Moldovenesc, a identităţii şi specificului moldovenesc, istoriei seculare a Moldovei. Anume pe teritoriul Găgăuziei a fost dată pentru prima dată replica la activitatea Ministerului Educaţiei cu privire la implementarea istoriei unui stat străin. Găgăuzii participă în modul cel mai activ în toate sferele de viaţă şi activitate ale tarii noastre”, a spus şeful statului.

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat acţiunile întreprinse de executiv în vederea modernizării regiunii. Printre acţiunile ce urmează a fi întreprinse se numără punerea în aplicare a programului privind studierea limbii române, inclusiv în instituţiile de învăţământ preşcolar, stabilirea cadrului de dezvoltare strategică a autonomiei găgăuze, dezvoltarea şi reconstruirea infrastructurii. În anul 2017 Guvernul de la Chişinău a prevăzut alocarea a 10,3 milioane de lei pentru implementarea proiectelor în acest scop.

Premierul turc Binali Yildirim a spus că Turcia va trimite în regiune profesori de limba turcă, astfel să dispară bariera lingvistică din autonomie.

La rândul său, başcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah a venit cu un îndemn către găgăuzii din diasporă să vină cu investiţii pentru a dezvolta regiunea şi pentru a crea locuri de muncă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite