„O acţiune binevenită, dar percepţia oamenilor trebuie să fie întărită de fapte reale“. Cum comentează analiştii marea adunare pro-Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţii au purtat drapele ale Republicii Moldova şi ale UE, au scandat lozinci pro-Europene, dar şi pro-Unire cu România şi au învârtit hore FOTO: Tudor Iovu
Manifestanţii au purtat drapele ale Republicii Moldova şi ale UE, au scandat lozinci pro-Europene, dar şi pro-Unire cu România şi au învârtit hore FOTO: Tudor Iovu

100.000 de moldoveni, potrivit organizatorilor, sau 60.000, potrivit unor surse, s-au adunat ieri în Piaţa Marii Adunări Naţionale să sprijine cursul pro-european al Republicii Moldova. O parte au fost aduşi organizat, alţii au ieşit în stradă din proprie convingere. Cu toţii se visează într-o ţară prosperă şi fără corupţie.

Bătrâni, tineri şi copii deopotrivă, veniţi din toate colţurile ţării, au împânzit duminică Piaţa Marii Adunări Naţionale în semn de susţinere a cursului proeuropean al Republicii Moldova. Cei mai tineri s-au perindat prin centrul Capitalei cu drapele imense ale Uniunii Europene şi ale Republicii Moldova în mâini sau desenate pe obraji, dar şi cu pancarte pe care scria cu albastru sau cu verde raioanele din care vin. Cei mai în vârstă ridicau în sus steaguri mici. Scopurile lor erau diferite: unii au venit să susţină Republica Moldova pe calea europeană, s-o încurajeze înainte de Vilnius, alţii - pentru un viitor mai bun, pentru abolirea vizelor sau pentru revenirea părinţilor şi a copiilor în ţară.

Mulţi au ajuns la Chişinău mobilizaţi de partidele politice, care le-au oferit transport gratuit şi i-au organizat în grupuri. „Din Călăraşi au venit 1.200 de oameni, transportaţi în 45 de microbuze, numai din partea democraţilor. Deplasarea a fost achitată exclusiv de partid“, susţine Vasile Timofti, preşedintele organizaţiei teritoriale PD din Călăraşi.

„PENTRU BINELE POPORULUI“

Înghesuiţi, zâmbitori sau cu chipuri triste, toţi spun că UE este singura opţiune a ţării noastre. „Am venit la adunarea naţională ca să ne fie mai bine şi ştiu că acest lucru va fi posibil numai cu Uniunea Europeană. La partid ni s-a spus că, dacă cineva ne întreabă de ce am venit, să spunem că: «pentru binele poporului»“, povesteşte Lidia Pleşca (59 de ani) din Briceni.

Unii oameni însă au participat la eveniment ghidaţi de propria conştiinţă. „Am văzut Italia, Franţa, Austria, Polonia şi vreau ca şi Moldova să fie în rând cu ele. Avem o ţară la fel de frumoasă. Nu ştiu foarte multe detalii despre ce se va întâmpla la Vilnius, dar sper să fim susţinuţi. Dacă Moldova nu va intra în UE, va fi vai de capul nostru“, spune Vasile Dumitru (42 de ani) din Orhei.

„AM PUTEA FI URMĂTOAREA ŢARĂ-MEMBRĂ A UE“

Vladimir Brâncoveanu (68 de ani) din Chişinău ţine două steaguri în mână. Nu ştie câte stele are cel al Uniunii Europene, nici nu-i sigur câte ţări ar urma să-şi dea votul pentru aderarea noastră la UE. Este însă gata să voteze pentru un alt viitor. „Am putea fi următoarea ţară-membră a UE. Am fost în anii ’70 prin Europa şi ştiu ce înseamnă Germania“, spune bărbatul.

Alţi manifestanţi au adus cu ei în centrul Capitalei mesaje scrise în limba engleză. „Mama mea lucrează în Italia, aş vrea însă să revină acasă. Vreau să ne integrăm în UE, să avem un alt viitor“, mărturiseşte Tudor Anghelici (18 ani) din Călăraşi, care ţinea în mână o pancartă pe care scria „We fight for Europe“ (n.r - luptăm pentru Europa).

MESAGERI PRIN ŢARĂ

După interpretarea imnului de către soprana Valentina Naforniţă, startul discursurilor a fost dat de către şeful statului. „Ultimii 25 de ani ne-am adunat aici în momente de răscruce. Aici ne-am exprimat voinţa de a fi liberi, de a ne constitui singuri viitorul. Aici am decis ca limba noastră să fie scrisă şi citită şi de noi în grafie latină. Astăzi ne-am reunit din nou pentru a întări legământul pe care l-am dat în primii ani ai Mişcării de Renaştere Naţională“, a declarat preşedintele Nicolae Timofti.

Pe rând, cu discursuri scrise pe foaie sau improvizate, speranţele moldovenilor au fost alimentate şi de liderii Coaliţiei Pro-Europene, care le-au spus moldovenilor că apropierea de UE va aduce Moldovei fonduri, investiţii, drumuri mai bune, spitale moderne, libertate de mişcare, şanse pentru tineri, demnitate pentru pensionari şi respectarea minorităţilor. Totodată, i-au îndemnat să meargă acasă şi să spună tuturor „că am decis să alegem un viitor european pentru noi, copii, nepoţi şi strănepoţi“. Discursurile acestora au fost alternate cu mesaje de încurajare din diaspora.

La tribună au ţinut discursuri şi primari, profesori şi studenţi. „Uniunea Europeană este un drum de sacrificiu, ce presupune mai multă muncă, efort, responsabilitate şi disciplină. Summitul de la Vilnius este doar primul pas pe acest drum, iar acum este momentul când trebuie să facem decizia cea mare: rămânem ostaticii Rusiei sau ne rupem de legăturile malefice şi răzbim spre libertate, civilizaţie şi bunăstare“, a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu. Manifestaţia a fost încununată de votarea unanimă a declaraţia proeuropene, urmată de intonarea imnului Uniunii Europene, Oda Bucuriei, şi de un concert susţinut de artişti autohtoni.

Politicienii nu trebuie să se certe. Noi urmărim în fiecare zi conflictele lor. Gherghe Pătraşcu, primar în Rădoaia, Sângerei

MAI REZERVAŢI ÎN DISCURSURI, DAR LA FEL DE SENTIMENTALI

Dacă unii analişti i-au lăudat pe organizatori pentru modul în care au mobilizat oamenii, alţii cred că, pe lângă declaraţii, cetăţenii au nevoie şi de fapte. „Ca prezenţă numerică, manifestaţia are o valoare indiscutabilă. Cred că majoritatea covârşitoare a venit la îndemnul propriei conştiinţe, şi nu la indicaţia cuiva. Chiar dacă au şi multe reproşuri faţă de guvernare, oamenii s-au solidarizat cu ideea europeană“, susţine Anatol Ţăranu.
În opinia comentatorului politic Victor Gurău acţiunea partidelor de la putere a avut ca scop îmbunătăţirea imaginii de partid. „Guvernare a încearcat să aprindă speranţe false cetăţenilor, dar capacitatea lor instituţională şi politică este la un nivel foarte jos. Nu i-aş sfătui pe comunişti să vină cu vreo replică. Replicile stradale nu sunt la fel de efective ca tactica paşilor mici, în regiuni, dar cu efecte mult mai puternice“, explică analistul. Victor Gurău mai spune că organizatorii au vrut să invite la eveniment înalţi demnitari europeni, însă nu le-a reuşit.

În viziunea Victoriei Bucătaru, expertă în cadru Asociaţiei pentru Politică Externă, de data aceasta politicienii au fost mai rezervaţi în discursuri, „fără promisiuni, dar tot cu prea mult sentimentalism şi generalizări“. „Asemenea iniţiative sunt binevenite, dar, pe lângă faptul că s-au adunat şi au ascultat mesaje europene, oamenii trebuie să înţeleagă pentru ce au venit şi care va fi rezultatul prezenţei lor în piaţă. Din păcate, nu s-au făcut prea multe campanii ample de informare. Bine că oamenii au venit, au ascultat, deja e un avantaj. Percepţia lor trebuie să fie întărită de fapte reale“, crede Victoria Bucătaru. Experta susţine că ca această coeziune naţională trebuie să persiste cât mai mult timp, întrucât importantă nu e atât parafarea Acordului de Asociere, dar mai ales semnarea lui. „Doar atunci cursul european va fi ireversibil. Deocamdată, este prematur să vorbim despre asta“, a punctat Victoria Bucătaru.

Cred că evenimentul de astăzi o să solidarizeze oameni. Acest lucru trebuia făcut mai demult. Zinaida Şveţ, pensionară

Fragment din Declaraţia votată în piaţă

Declarăm că opţiunea europeană este singura corectă pentru viitorul ţării noastre, interesul naţional major şi unica şansă pentru a asigura drepturile, libertatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor. Reamintim că Republica Moldova a făcut alegerea pro-europeană încă de la constituirea sa ca stat independent şi a urmat-o consecvent pe parcursul evoluţiei sale. În noiembrie 1994, Moldova a semnat cu UE Acordul de Cooperare şi Parteneriat, în februarie 2005 – Planul de Acţiuni. Iar la Vilnius, la 28-29 noiembrie, urmează să parafeze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, un pas crucial pentru viitorul prosper al ţării, după care va urma semnarea acestui document important.

Ne angajăm, ca membri ai societăţii moldoveneşti, fiecare în activitatea sa şi în comunitatea din care face parte, să facem tot ce ne stă în puteri pentru a atinge obiectivele de modernizare şi dezvoltare a Republicii Moldova pe calea integrării europene. Conştientizăm că acest moment major ne cere să fim solidari şi hotărâţi în alegerea noastră. Solicităm partidelor din Coaliţia Pro-Europeană de guvernare, dar şi întregii clase politice moldoveneşti să dea dovadă de unitate şi maturitate - în numele intereselor naţionale, în numele intereselor cetăţenilor Republicii Moldova de a beneficia de condiţii civilizate de trai, de drepturi şi libertăţi fundamentale, de securitate economică şi socială, proprii unui stat de drept şi democratic.

Salutăm politicile statului orientate spre asigurarea unei justiţii echitabile şi accesibile, a supremaţiei legii şi a egalităţii tuturor în faţa ei, a combaterii fenomenelor negative care blochează dezvoltarea ţării, a modernizării serviciilor publice pentru cetăţeni şi a asistenţei de stat pentru oamenii socialmente vulnerabili. Cerem eradicarea definitivă a flagelului corupţiei şi finalizarea reformelor cu rezultateconcrete, care să aducă beneficii clare cetăţenilor şi să asigure progresul întregii societăţi. Încurajăm Guvernul să reziste tuturor presiunilor politice interne şi externe, să valorifice oportunităţile de a diversifica pieţele de export pentru produsele moldoveneşti şi să asigure securitatea energetică şi alimentară a ţării. Apreciem cu recunoştinţă sprijinul acordat Republicii Moldova de către partenerii noştri externi, în această perioadă. (...) Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană!

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite