Negocierile Chişinău-Tiraspol, din nou fără rezultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a întrunit pentru a discuta despre subiectele ce ţin de libera circulaţie în regiune, însă reprezentanţii delegaţiilor de pe malurile Nistrului au prezentat opinii diferite despre rezultatele şedinţei.

Potrivit delegaţiei responsabililor pe reintegrare de la Chişinău, în cadrul şedinţei a fost prezentat un nou candidat din partea delegaţiei Federaţiei Ruse la funcţia de membru al CUC. Autorităţile de la Chişinău au menţionat că vor lua ulterior o decizie privind aprobarea candidaturii şi au reiterat necesitatea anunţării din timp a noilor candidaţi.

„Conform agendei, delegaţia de la Chişinău a repus în discuţie subiectul liberei circulaţii, blocat de mai bine de 16 luni de către partea transnistreană, care invocă diferite pretexte şi condiţionări artificiale. Reprezentanţii Tiraspolului şi de această dată s-au manifestat prin poziţii destabilizatoare şi interpretări eronate, demonstrând expres lipsa de dorinţă de a aborda subiectul în cauză”, se arată în comunicatul emis de reprezentanţii CUC.

În acelaşi timp, reprezentanţii Chişinăului mai anunţă că le-au spus reprezentanţilor de la Tiraspol să „renunţe la practicile de dezinformare şi manipulare mediatică în privinţa activităţilor desfăşurate în cadrul Comisiei, evenimentelor ce au loc în Zona de Securitate, acţiunile unilaterale la care se dedau reprezentanţii structurilor de forţă din regiunea transnistrean”.

Nimic despre cele enunţate de autorităţile de la Chişinău nu este reflectat în comunicatul emis de „ministerul de externe” de la Tiraspol. Potrivit reprezentanţilor regiunii transnistrene, în cadrul şedinţei CUC s-a discutat despre solicitarea adresată autorităţilor de pe malul drept privind instituirea moratoriului privind interdicţia circulaţiei automobilelor cu numere transnistrene prin punctele de frontieră moldo-ucrainene. Ei au adăugat că acest moratoriu să fie valabil în perioada negocierilor privind soluţionarea acestei probleme.

În comunicatul emis de participanţii din partea Tiraspolului la şedinţa CUC se mai spune că autorităţile de la Chişinău şi-au luat angajamentul de a informa instituţiile superioare despre această iniţiativă şi să anunţe administraţia nerecunoscută despre „disponibilitatea de a îndeplini această solicitare”.

Reprezentanţii Tiraspolului menţionează la finalul comunicatului că, în cadrul şedinţei, s-a mai discutat despre introducerea sistemului Carte Verde pentru automobilele înregistrate „în statele străine”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite