Şanse minime pentru învestirea Guvernului Leancă-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă nu ştie dacă vine sau pleacă de la guvernare FOTO: Adevărul Moldova
Iurie Leancă nu ştie dacă vine sau pleacă de la guvernare FOTO: Adevărul Moldova

Uniunea Europeană a avut a doua tentativă de „a-i împăca” pe liderii PLDM, PD şi PL, pentru a foma o coaliţie de guvernare împreună.

Christoph Heusgen, consilierul pentru politică externă şi de securitate al cancelarului Germaniei, a purtat luni discuţii cu liderii celor trei partide. Deocamdată, rezultatele vizitei rămân un mister pentru public.

Deşi a anunţat că va discuta cu liberalii şi comuniştii, Iurie Leancă, desemnat candidat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova de preşedintele Nicolae Timofti, nu s-a întâlnit cu nimeni din cele două tabere. Despre elaborarea viitorului Program de guvernare s-a discutat doar cu reprezentanţii mediului de afacerii şi ai societăţii civile. Deşi conducerea Parlamentului a fost votată cu sprijinul PCRM, Guvernul nu va fi învestit cu voturile comuniştilor. Acest lucru l-a declarat franc liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Analiştii politici au atenţionat de mai multe ori că unica soluţie ar fi anularea acordului PLDM-PD şi cooptarea în echipa de guvernare a PL, ceea ce ar debloca situaţia politică până la alegerea şefului statului.

Lucrurile se mai pot schimba, dar...

În acelaşi timp, liberalii încă nu au oferit un răspuns ferm. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus în cadrul emisiunii În Profunzime că „lucrurile nu sunt bătute în cuie”. Tot el precizează însă că lucrurile ar fi stat altfel demult, dacă se dorea. „Noi vom vota acest guvern, atunci când vom face parte din acest guvern. Ce să votăm noi? Ei îs trei şi noi să răspundem? Să votez un ministru care e pentru federalizare şi încă nu ştim lista, pentru ce? Să votăm ca apoi ei să întrerupă relaţiile cu Fondul Monetar, cu Europa şi să se ducă spre China, spre Moscova? Nu e aşa simplu. Când eşti la guvernare ai o pârghie oarecare”, a declarat Ghimpu.

Tot el spune că PLDM şi PD au format deja o alianţă cu PCRM, ceea ce înseamnă că liberalii vor rămâne, cel mai probabil, în opoziţie. „Pe noi nu trebuie să ne convnigă nimeni că avem nevoie de cursul european, pentru că în primul rând noi ştim că apropierea de Europa înseamnă depărtarea de cei care ne-au ocupat şi înseamnă funcţionarea legii. Noi foarte bine ştim că, rămânând în zona aceasta, înseamnă zona miliardarilor, fraierilor şi a sărăciei şi mizeriei”, a concluzionat preşedintele PL.

„Continuaţi cursul european... cum vă duce capul”

La rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, este convins că, în cel mai scurt timp, va fi învestit un nou Guvern, care va continua să implementeze reformele, iar Republica Moldova va avansa pe calea apropierii de UE. Acest lucru a fost menţionat în cadrul întrevederii dintre şeful liberal-democraţilor cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James D. Pettit.

Analiştii politici cred că prin vizita sa, consilierul cancelarului german a vrut să sugereze partidelor de la Chişinău acelaşi lucru - să continue cursul european, dar fără comunişti.

Igor Boţan

Voronin a spus că nu votează, Ghimpu spune că nu votează. Ce putem să adăugăm? Dacă mai lăsau loc pentru o înţelegere, rămânea loc şi pentru interpretări. Părerea mea e ca posibilitatea de a-l vota pe Leancă e sub 50%.

Anatol Ţăranu

Situaţia este foarte ambiguă. Consilierul din Germania, dacă ar fi vrut să transmită un mesaj, l-ar fi formulat. Dar a rămas discret în raport cu presa, ceea ce vorbeşte că el nu a avut de transmis un mesaj verbal către publicul din Republica Moldova. Dar pentru politicieni mesajul se descifrează foarte uşor: voi trebuie să păstraţi cursul european, faceţi tot posibilul ca acesta să nu fie pus în pericol. Formula cea mai bună este să valorificaţi rezultatele alegerilor din 30 noiembrie - o alianţă din trei partide politice pro-europene ar fi cea mai bună soluţie. În rest, cum vă duce capul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite