Veaceslav Ioniţă: Transferurile de bani ale moldovenilor nu mai joacă un rol important
0Transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc peste hotare, chiar dacă rămân la un nivel destul de înalt, nu mai joacă un rol important, în condiţiile în care exporturile depăşesc banii introduşi în ţară, deja al treilea an consecutiv.
În 2017 volumul remiterilor va fi de 1,27 miliarde de dolari, iar vânzările de valută – 2 miliarde de dolari, sub nivelul încasărilor din exporturi. Este opinia exprimată de către economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, citat de IPN.
În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Veaceslav Ioniţă a spus că asigurarea încasărilor la bugetul de stat s-a bazat, până nu demult, în exclusivitate pe transferurile moldovenilor care muncesc în străinătate.
În anul 2007-2008, Republica Moldova era prima ţară în lume cu cei mai mulţi bani veniţi de peste hotare raportaţi la PIB.
În 2008, volumul transferurilor a atins cel mai înalt nivel – 2,4 miliarde de dolari, cu o pondere în PIB de 39,5%. Remitenţele au continuat să joace un rol important până în 2014, când volumul acestora a început să se reducă, iar nivelul de 2,4 miliarde USD va fi atins foarte greu în anii următori, spune Veaceslav Ioniţă.
Potrivit expertului IDIS, banii proveniţi din remitenţe s-au epuizat. Unica posibilitate de dezvoltare a Republicii Moldova sunt resursele interne, prin atragerea investiţiilor, crearea locurilor de muncă şi asigurarea veniturilor din interiorul ţării. Pentru anii 2018-2019, Veaceslav Ioniţă anticipează că salariul plătit în economie va depăşi volumul remitenţelor.