Un investitor român se plânge că-i hăituit în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă cu capital românesc din Republica Moldova, Balkan Pharmaceuticals, a devenit ţinta controalelor autorităţilor, specialiştii susţinând că la mijloc ar fi vorba despre o problemă politică. Reprezentanţii Guvernului de la Chişinău se tem că scandalul îi poate alunga pe investitorii străini.

Compania farmaceutică Balkan Pharmaceuticals, una dintre puţinele investiţii româneşti din Republica Moldova, estimată, la final, la 26 de milioane de euro, se află de mai bine de jumătate de an, într-un permanent scandal public. Asta după ce deputatul liberal moldovean Gheorghe Brega, şeful Comisiei parlamentare de anchetă pentru examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică, a pornit, din 2012, tirul declaraţiilor şi al plângerilor împotriva firmei, aflată la noi în ţară de şase ani.

În urma acestor acţiuni, doar în ultimele trei luni, autorităţile au demarat nu mai puţin de 31 de controale la Balkan Pharmaceuticals. De fiecare dată, rezultatul a fost acelaşi: nicio ilegalitate.

Silviu Chiru, directorul companiei, este convins că toate atacurile au început pentru că o parte dintre importatorii de medicamente din Moldova au fost deranjaţi, în special cei care aduc produse oncologice: „Avem o cotă de aproximativ 3% pe piaţa din Republica Moldova, iar, aceste lovituri sub centură sunt cu atât mai puţin de înţeles. Totuşi, este cert că am deranjat o serie de importatori, iar de aici dorinţa domnului Brega de a ne retrage licenţa şi de a ne scoate de pe piaţă“.

Chiru mai susţine că, pentru a scăpa de hărţuirea permanentă venită din partea autorităţilor, ia în calcul să mute întreaga afacere în Ucraina, la Odesa. „Scopul acestor acţiuni este de a ne intimida şi a ne determina să renunţăm la afacere. În aceste condiţii, chiar dacă spaţiile de producţie de la Sângera (o suburbie a Chişinăului) sunt aproape finalizate, luăm foarte serios în calcul o relocare a afacerii, la Odesa, în Ucraina“, a adăugat Chiru.

„Mi s-a părut suspect“

Deputatul Gheorghe Brega, cel care a avut, în ultima perioadă, zeci de intervenţii publice referitoare la „neregulile investiţiilor româneşti“, susţine că s-a sesizat asupra companiei farmaceutice după ce a văzut în rapoartele Agenţiei Medicamentului faptul că aceasta a înregistrat 167 de forme medicamentoase pe an.

„Mi s-a părut suspect să văd aşa de multe înregistrări, într-un an, fiindcă sunt cu mult peste capacitatea laboratorului Agenţiei Medicamentului. În medie, alţi producători nu înregistrează mai mult de şase-şapte preparate noi, în acelaşi interval de timp“, a declarat Gheorghe Brega. Deputatul liberal moldovean mai susţine că, în iunie anul trecut, a mers la fabrica Balkan Pharmaceuticals, unde a constatat mai multe nereguli în procesul de producere a doctoriilor. „Am găsit butoaie de câte 200 de kilograme, nemarcate, cu substanţă medicamentoasă. Din utilajul de ambalare curgea ulei. Produsele farmaceutice nu aveau termen de valabilitate imediat după ce au fost scoase de pe banda de producţie. Medicamentele erau depozitate lângă rebuturi, în saci identici“, a mai spus deputatul moldovean.

„O calomnie regizată“

Brega este contrazis, însă, de ministrul Sănătăţii de la Chişinău, Andrei Usatâi, care este de părere că totul reprezintă „o calomnie regizată cu un scop anume“. „Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova nu a primit nicio sesizare din partea cetăţenilor sau din partea distribuitorilor cu privire la calitatea produselor puse pe piaţă de Bal-kan Pharmaceuticals. Doar domnul deputat Gheorghe Brega a avut tot felul de declaraţii calomnioase, dar fără a aduce dovezi concrete în sprijinul afirmaţiilor făcute. Este un comportament neadecvat şi nu corespunde eticii unui medic şi a unui deputat“, a declarat, pentru „Adevărul“, ministrul moldovean Andrei Usatâi.

Ministerul Sănătăţii din Basarabia mai atrage atenţia că atacurile nefondate la adresa companiei cu capital românesc pot periclita relaţiile dintre cele două ţări: „Acţiunile veninoase ale domnului deputat Gheorghe Brega nu sunt bune pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România şi le pot afecta în cel mai serios mod. Înţeleg că domnul deputat ştia despre neregulile acestei firme încă din 2007. Atunci, de ce nu a spus nimic până în 2012?“. 

„O luptă între partide“

Mai multe voci din sistemul medical din Republica Moldova susţin că firma românească Balkan Pharmaceuticals ar fi prinsă la mijloc într-un scandal politic dintre tabăra liberală, din care face parte deputatul Brega, şi cea liberal-democrată, care îl susţine pe ministrul Sănătăţii. În urma acestor dispute, reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie din Moldova au deschis trei dosare penale în care figurează şi numele ministrului Sănătăţii Andrei Usatâi. Două dintre acestea au fost pornite la sesizarea deputatului liberal Gheorghe Brega, conform căruia ministrul vizat a favorizat deschiderea ilegală a mai multor farmacii.

În cel de-al treilea dosar sunt anchetaţi factorii de decizie care au facilitat ipotecarea unui spaţiu de 546 de metri pătraţi de la parterul Spitalului Republican din Chişinău pentru un credit bancar în valoare de peste 10 milioane de euro în favoarea unui agent economic. Ministrul Andrei Usatâi susţine că demersurile sale au fost legale şi respinge acuzaţiile liberalului. „Toate scandalurile acestea sunt o luptă între partide. Bănuiesc că o parte dintre producătorii farmaceutici sunt protejaţi de o anumită formaţiune politică, iar ceilalţi de alta“, a spus directorul Centrului de Politici şi Analize în Sănătate, Viorel Soltan.

Vânzări în Moldova şi Ucraina

Potrivit site-ului www.fisc.md, Balkan Pharmaceuticals SRL a fost înregistrată în noiembrie 2006, iar printre domeniile sale de activitate nu figurează producerea şi comercializarea medicamentelor. Pe site-urile de specialitate, compania se prezintă, însă, drept un producător de preparate farmaceutice generice. Este cunoscută mai ales pentru comercializarea steroizilor anabolizanţi şi a preparatelor folosite în medicina sportivă, dar susţine că produce şi medicamente împotriva afecţiunilor oncologice.

Pe site-ul său oficial de vânzări, disponibil doar în limba rusă, Balkan Pharmaceuticals susţine că are toate actele necesare şi că reprezintă o fabrică de produse farmaceutice legală ce corespunde standardelor GMP (Good Manufacturing Practic). Medicamentele produse de Balkan Pharmaceuticals sunt distribuite în farmaciile din Republica Moldova, prin dealerul oficial Farmacomplex-Prim, precum şi pe piaţa din Ucraina.

Compania mai anunţă că are în plan certificarea produselor sale în Federaţia Rusă.  Totodată, firma românească nu figurează printre furnizorii importanţi de medicamente pentru spitalele de stat din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite