Trei soiuri de porumb, produse în Moldova, au fost legiferate pe piaţa UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Institutul pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor de Plante de la Bucureşti a luat decizia de a include în registrul de Stat al României trei hibrizi de porumb produse de către savanţii de la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, condiţiile de testare prevăd că la valoarea agronomică şi de utilizare a unui soi, hibridul (soiul) se consideră satisfăcător dacă în comparaţie cu alte soiuri înscrise în Catalogul oficial este mai productiv şi are umiditatea boabelor la nivelul mediei pe zonă. Examinarea soiurilor a fost organizată pe parcursul a 2 ani (2014-2015) în cadrul Centrelor de Testare a Soiurilor amplasate în diferite condiţii ecologice ale ţării.

Regulile Institutului de Testare din România impun condiţii de testare a soiurilor pentru includere în Registru de Stat pe parcursul a trei ani. Testarea poate dura numai doi ani (2 cicluri) în cazul soiurilor la care s-au obţinut rezultatele superioare soiurilor martori, în toate localităţile de testare.

Toţi trei hibrizii marca „Porumbeni” s-au evidenţiat prin performanţele înregistrate. Astfel, în anul trecut, cu o vară, caracterizată printr-o secetă crâncenă,  soiul de hibrid „Porumbeni-461” a demonstrat o recoltă de aproape 20 de tone de grăunţe la hectar.

Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” menţionează că înregistrarea hibrizilor moldoveneşti în Registrul de Stat al României a creat premise reale pentru promovarea şi comercializarea seminţelor de porumb moldoveneşti în spaţiul Uniunii Europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite