Tranzacţii dubioase de ordinul milioanelor la MoldATSA
0Oamenii legii au intentat un dosar penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, încercând să afle unde a dispărut un milion de dolari din contul întreprinderii de stat deschis la o bancă italiană.
Fostul administratorul Întreprinderii de Stat MoldATSA, Valerian Vartic, este acuzat a doua oară de oamenii legii de abuz de putere. De data asta ofiţerii anticorupţie cercetează cum au dispărut aproape un milion de dolari dintr-un cont bancar al întreprinderii deschis în Italia.
Vartic a fost condamnat în ianuarie 2010 la cinci de închisoare, cu suspendare, pentru faptul că ar fi achitat din fondurile companiei tratamentul stomatologic al angajaţilor săi în valoare de totală de 700.000. La scurt timp după demiterea sa, colegii de la MoldATSA au mai constatat că întreprinderea avea conturi în Italia. „Pe adresa MoldATSA au început a veni mesaje cu extrase de pe un cont deschis într-o bancă italiană. Nu înţelegeam ce-s cu ele. Nimeni n-avea habar de unde până unde“, povesteşte Sorin Stati, fostul director general, care l-a precedat pe Vartic la conducerea companiei. Pentru a lămuri situaţia, acesta a trimis demersuri la Ministerul Transporturilor. La începutul acestui an ex-ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, a dispus crearea unei comisii de audit, din care au făcut parte reprezentanţi ai MoldATSA, ai ministerului şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate.
N-a fost întregistrat în evidenţa contabilă
În raportul întocmit în primăvară de comisia de audit, care se află acum pe masa ofiţerilor anticorupţie, se arată că Valerian Vartic a deschis în 1997, contrar normelor Băncii Naţionale, un cont bancar în Italia, pe care erau transferaţi o parte din bani de la compania europeană de control a traficului aerian Eurocontrol. Vartic era singura persoană care-l putea gestiona şi cu drept la semnătură. Totodată, contul nu a fost întregistrat în evidenţa contabilă a întreprinderii şi „n-au fost posibile gestionarea legală, verificarea şi controlul asupra evidenţei operaţiunilor bancare, fapt ce oferă posibilitatea utilizării mijloacelor băneşti contrar destinaţiei“. Comisa a mai constatat că, din cauza lipsei documentelor bancare pentru anii 1999-2003, s-ar fi acumulat venituri sub forma de dobânda de circa un milion de dolari.
Transferuri şi după încheierea contractului
În 1996, MoldATSA a încheiat un contract tripartit (MoldATSA – Eurocontrol - compania italiană Alenia Marconi Sistems) pentru procurarea utilajului de navigaţie aeriană, în sumă de 4.305.513 de dolari. Prevederile contractului stipulau că întreprinderea moldovenească era obligată să achite un avans de 30% din sumă, ceea ce constituia 1.019.363 de dolari. Restul, 70%, sau 2.378.513 de dolari, urmau să fie transferate de la Eurocontrol în termen de cinci ani, prin intermediul acestui cont bancar
E o încercare a fostului administrator de a arunca vina asupra mea, pentru a distrage atenţia de la ilegalităţile pe care le-a comis el. Valerian Vartic ex-director MoldATSA
În perioada 1996 – 2001, prin contul de la banca italiană, au fost achitate către Alenia Marconi Sistems suma integrală plus dobânzile. La finele lunii septembrie 2003, după executarea obligaţiilor contractuale, pe contul bancar al MoldATSA erau 516.172 de dolari.
„Acţiunile administratorului contului sunt ilegale“
În plus, comisia de audit mai constată că în perioada 30 septembrie 2003 - 30 iunie 2008, de pe contul existent au fost transferate 484.451de dolari în adresa companiei Alenia Marconi Sistems, fără a preciza pentru ce fel de servicii. „Luând în consideraţie, că la situaţia din 01.01.2002 contractul cu Alenia Marconi Sistems a fost executat totalmente, iar conform extraselor bancare la data de 30.09.2003 soldul constituia 516.172,82 de dolari, din care mijloace băneşti în mărime de 484.451,45 de dolari au fost transferate nejustificat (pe parcursul anilor 2003-2006) în adresa firmei italiene, putem concluziona, că acestea prezintă tranzacţii dubioase. Ca urmare celor expuse, comisia de audit consideră acţiunile persoanei responsabile de gestionarea contului, domnului Valerian Vartic, ilegale, efectuând transferuri în adresa «Alenia Marconi Sistems» în lipsa documentelor confirmative“, se spune în raportul de audit.
Pe 30 iunie 2008, balanţa contului indica sodul de 38.664 de dolari. În aceeaşi zi, acesta a fost închis şi deschis un altul, la aceeaşi bancă, pe care au fost transferate banii.
Niciun bănuit
Raportul întocmit de comisia de audit a fost remis Centrului Naţional Anticorupţie. „A fost deschis dosar penal pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu. Se efectuează măsurile investigare. Încă nu a fost stabilită calitatea procesuală a factorilor de decizie din cadrul MoldATSA“, ne-a comunicat Angela Starinschi, şefa Serviciului de presă al Centrului Naţional Anticorupţie.
Contul a fost deschis contrar prevederilor BNM şi nu a fost posibilă gestionarea legală, verificarea şi controlul asupra evidenţei operaţiunilor bancare. din raportul de audit
Valerian Vartic, directorul MoldATSA timp de 16 ani (1994-2009, 2009-2010), care în prezent ocupă funcţia de consilier al administratorului întreprinderii de stat MoldATSA pe probleme de navigaţie aeriană, susţine că acuzaţiile care i se aduc „e calomnie curată“, care au ca scop să-l discrediteze pe el şi colegii din Mişcarea Antimafie, din care face parte.
Vartic: „Nişte baliverne“
„Este o încercare a fostului administrator (n.r. – Sorin Stati) de a arunca vina asupra mea, pentru a distrage atenţia de la ilegalităţile pe care le-a comis el cât a condus întreprinderea“, ne-a declarat Vartric.
Fostul manager a spus că a auzit despre raportul de audit. „Dar nu l-am văzut. Doar un maculator am citit fugitiv şi pot să spun că sunt nişte baliverne. Încă nu am fost solicitat să dau declaraţii“, a mai spus consilierul administratorului MoldATSA pe probleme de navigaţie aeriană.
Valerian Vartic a mai adăugat că de-a lungul anilor au avut mai multe controale şi că nimeni n-a găsit nereguli. „Singurele abateri care au fost găsite a fost faptul că am achitat pentru lecuirea dinţilor angajaţilor“, a spus Valerian Vartic.;
Condamnat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu
Valerian Vartic a fost condamnat, la 1 septembrie 2009, de Curtea Supremă de Justiţie la cinci ani închisoare, cu suspendare, şi cu privarea de dreptul de a exercita funcţii de manager pe un termen de trei ani. Magistraţii l-au găsit vinovat de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Timp de un an şi jumătate angajaţii MoldATSA au organizat mai multe proteste, susţinând că Vartic este nevinovat şi că dosarul său a fost fabricat. Fostul manager spunea, la rândul său, că dosarul său a fost fabricat de comunişti, pentru refuzul de a finanţa campania electorală a PCRM din 2009.