Semne rele anul are. Republica Moldova, în pragul crizei economice. La ce să ne aşteptăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvern nou, probleme vechi. Moldova, în pragul crizei. FOTO Alexandru Tarlev
Guvern nou, probleme vechi. Moldova, în pragul crizei. FOTO Alexandru Tarlev

Prognozele pentru anul 2015 sunt pesimiste pentru toate sectoarele economice ale Republicii Moldova. Experţii IDIS „Viitorul” prognozează o nouă criză economică.

Astfel, RM va avea parte de o descreştere a producţiei agricole, de întoarcerea parţială a migranţilor din Rusia, de o criză a pieţei muncii şi sporirea şomajului, de creşterea preţurilor, inclusiv cu peste 45 % la gazele naturale, de un deficit bugetar şi de un curs de 21 de lei pentru un dolar.

Potrivit experţilor, criza economică ce se face simţită de la sfârşitul anului 2014 este cauza, în mare parte, a confruntărilor din Est: conflictului din Ucraina şi presiunile politico-economice din partea Federaţiei Ruse. Asta deşi în anul 2014 ţara noastră a semnat Acordul de Asociere cu UE şi a fost liberalizat regimul de vize.

Gaburici, fără forţe

Chiar dacă în 2015 formarea majorităţii PLDM-PD (PCRM) va aduce o anumită stabilizare în societate, Guvernul minoritar Gaburici va întâmpina dificultăţi majore privind soluţionarea problemelor social-politice şi economice şi nu va dispune de forţe suficiente pentru a continua reformele prevăzute în Acordul de Asociere Moldova-UE. 

„Pe parcursul anului 2014, Rusia a ţinut în stare de şah situaţia politico-economică a RM. Numeroasele ameninţări în legătură cu semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE, declanşarea embargourilor economice nejustificate, abordările agresive vis-a-vis de migranţii moldoveni sunt doar unele din instrumentele utilizate de Rusia pentru a estompa elanul pro-european al Republicii Moldova. În acest context, presiunile Rusiei asupra RM se vor menţine, iar tensiunile politice între oficialităţile de la Chişinău şi liderii regiunii transnistrene şi găgăuze vor spori”, a declarat expertul Liubomir Chiriac în cadrul unei conferinţe de presă.

RM, gradul de risc maxim - 7

Astfel, expertul crede că Guvernul minoritar Gaburici va avea de soluţionat probleme economice de o complexitate majoră. Actuala structură a economiei şi a sistemului bancar din Moldova nu inspiră încredere. Deficitul comercial este aproape de 50%, remitenţele transmise de migranţii moldoveni constituie circa 25% din PIB, leul s-a depreciat în raport cu dolarul, sistemul bancar este pe muchie de cuţit din cauza miliardului de dolari „dispărut” în condiţii neclare. Toate acestea au determinat OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), la 30 ianuarie 2015 să acorde Republicii Moldova gradul de risc maxim - 7.

„Astfel, în Europa sunt doar patru ţări cu riscul de ţară maxim: Ucraina, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina şi Moldova. Este un semnal mai mult decât prudent pentru potenţialii investitori. Astfel, Guvernul va avea o misiune extrem de dificilă pentru parcursul european al Republicii Moldova. Doar implementarea cu succes a Acordului de Asociere va demonstra partenerilor occidentali seriozitatea şi determinarea noii guvernări de la Chişinău să-şi realizeze angajamentele asumate. Dar, fără o majoritate parlamentară, pro-europeană, motivată şi hotărâtă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, să promoveze pachete legislative în conformitate cu aquis-ul comunitar, să reformeze instituţiile statului, să lupte cu corupţia, puţin probabil că va avea sorţi de izbândă”, a menţionat Chiriac.

ESTIMĂRILE IDIS „Viitorul”:

AGRICULTURA

Pentru anul 2015, experţii IDIS „Viitorul” estimează că producţia agricolă va înregistra o reducere de circa 14%. Din cauza randamentelor scăzute din sectorul vegetal, vor fi rezultate slabe în agricultură, în special va scădea producţia de cereale din prima şi a doua grupă şi a culturilor tehnice (sfecla de zahăr, floarea soarelui). În sectorul animalier, dimpotrivă, vor fi remarcate unele semnale de înviorare timidă a activităţilor economice, rezultate prin restabilirea parţială a efectivelor de animale.

Produsul Intern Brut

Crizele regionale, precum şi fenomenele negative gestionate neadecvat la finele anului 2014 şi începutul anului 2015, vor lăsa o amprentă negativă asupra tuturor componentelor PIB, astfel trendul pozitiv al creşterii economice se va inversa. În anul 2015, prognozăm o diminuare a PIB-ului cu 4%.

Industria şi serviciile

În anul 2015, vom avea o diminuare a creşterii industriale cu până la 10 %, sub influenţa factorilor conjuncturii economice externe şi interne nefavorabile.

Comerţul exterior

În 2014, România, datorită majorării exporturilor şi importurilor, pentru prima oară a ocupat prima poziţie în topul principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Pentru anul 2015, estimăm reducerea exporturilor şi importurilor cu 5% şi, respectiv, 3 % faţă de anul 2014. Cota exporturilor în UE va înregistra în continuare o creştere. Diversificarea exporturilor va căpăta un trend mai ascendent, realizându-se nu numai pe direcţiile geografice Vest şi Est.

Sectorul energetic

În anul 2015, preţurile finale la gazele naturale pentru consumatori vor trebui majorate cu peste 45% şi anticipăm că acest lucru se va produce în vară. Principalul factor care va forţa această dinamică este deprecierea monedei naţionale.

Politica monetară

Operaţiunile dubioase şi situaţia precară a unor bănci pot să agraveze efectul crizei importate. Din acest motiv, resursele administrative şi financiare limitate ale ţării vor trebui să fie divizate pentru soluţionarea a două probleme în loc de una: combaterea efectelor negative ale crizei importate din Rusia şi, respectiv, redresarea sectorului financiar-bancar.

Preţurile

Efectele fenomenelor care au demarat la sfârşitul anului 2014 vor fi resimţite în 2015, ritmurile de creştere a economiei vor fi negative. Factorul cheie în stabilitatea preţurilor pentru 2015 va fi cursul valutar. Inflaţia este estimată la nivel de 19,5%. Coşul de consum şi puterea de cumpărare a consumatorului va scădea.

În 2015, Bugetul Public Naţional va fi sub un impact negativ puternic determinat de mai mulţi factori interni, cât şi externi, inclusiv alegerile parlamentare din 2014 şi cele locale din 2015. Evoluţia prognozată a veniturilor şi cheltuielilor determină pentru 2015 un deficit bugetar în mărime de 5,5% din PIB.

Piaţa forţei de muncă

În 2015 ne aşteptăm la reîntoarcerea parţială a migranţilor din Rusia. O parte va încerca să găsească soluţii în Republica Moldova, dar criza în aprofundare şi lipsa investiţiilor, respectiv a locurilor de muncă, îi va forţa să-şi reorienteze căutarea de locuri de muncă spre Vest. Aceasta va determina creşterea reală a şomajului. Cea mai mare parte nu va apela la autorităţi pentru înregistrare în calitate de şomeri. Astfel, pentru 2015 estimăm o creştere a mediei şomajului la o valoare de peste 5%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite