Ministerul Agriculturii vrea explicaţii de la Rusia privind criteriile de alegere a companiilor exportatoare de mere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia susţine că această acţiune are titlul de testare. FOTO Arhivă Adevărul
Rusia susţine că această acţiune are titlul de testare. FOTO Arhivă Adevărul

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor va solicita Serviciului federal privind controlul veterinar şi fitosanitar al Rusiei explicaţii referitor la criteriile de selectare a celor zece companii, care de joi, 26 februarie, pot exporta mere în Rusia.

De asemenea, Agenţia va solicita ca toate companiile din Moldova să poată exporta mere. Despre aceasta a declarat ministrul agriculturii, Ion Sula, la o ediţie specială de la postul „Publika TV”, transmite IPN.

Ministrul a spus că a primit o scrisoare din partea Rusiei în care se menţionează despre faptul că acest export este unul experimental, fără însă a se anunţa perioada pentru care a fost permis, dar şi criteriile de selectare a companiilor. Ion Sula a spus că pentru el lista companiilor este o surpriză, dar speră că, după acest experiment, va fi reluat totalmente exportul de producţie vegetală.

Prezent la emisiune, directorul executiv al Asociaţiei Moldova Fruct, Iurie Fală, a spus că deschiderea oricărei pieţe este un beneficiu pentru producători, însă în orice acţiune trebuie să existe o transparenţă mai mare. „Este o întrebare pe care trebuie să o analizăm, să vedem care de fapt sunt scopurile acestui experiment. Suntem conştienţi că restricţia care a fost impusă a fost una politică. Bănuiesc că sub pretextul acestui experiment mai sunt scopuri pe care nu le ştim deocamdată”, a spus fermierul.

Cristian Tabără, expert media, a menţionat că producătorii nu trebuie să privească cu mare speranţă modalitatea în care au fost ridicate parţial restricţiile la exportul de mere, ci mai degrabă cu o mare precauţie. Potrivit lui, această situaţie este una batjocoritoare, deoarece nu s-au dat explicaţii de ce anume unele companii au fost selectate, dar şi termenul „experiment” este unul batjocoritor. Potrivit lui Tabără, nu este exclus că Rusia încearcă să facă o dezbinare între producători, selectând pe unii şi neglijând pe alţii.

De joi, 26 februarie, a fost relansat parţial exportul de mere din Republica Moldova în Federaţia Rusă, cu titlul de experiment. Embargoul a fost ridicat pentru zece companii din dreapta Nistrului, dar şi pentru toate raioanele din regiunea transnistreană, aflată sub controlul administraţiei pro-ruse. Serviciul federal privind controlul veterinar şi fitosanitar al Rusiei subliniază că această acţiune are titlu de testare şi vine după discuţii bilaterale cu Agenţia Naţională de Siguranţă a Alimentelor a Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite