Punte economică moldo-estoniană. În ce domenii ar putea investi oamenii de afaceri din Estonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La forum participă circa 20 de oameni de afaceri din Estonia FOTO: DUMITRU GONCEAR
La forum participă circa 20 de oameni de afaceri din Estonia FOTO: DUMITRU GONCEAR

Agricultură, industrie textilă şi de încălţăminte, tehnologii informaţionale sau farmaceutică sunt domeniile în care sunt interesaţi să investească în ţara noastră oamenii de afaceri din Estonia.

 Aproximativ 20 de oameni de afaceri estonieni au venit la Chişinău cu idei de investiţii şi cu proiecte de parteneriate ce ar mişca din loc economia noastră. Timp de trei zile, businessmanii participă la un forum de afaceri moldo-estonian menit să dezvolte cooperarea economică dintre cele două ţări. „Au venit să susţină Republica Moldova într-un moment deloc uşor pentru ţara noastră. Sperăm să se convingă că Moldova are un potenţial mare“, declară Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

De aceeaşi părere este şi omologul său Siim Kiisler, care atrage atenţia că volumul schimburilor comerciale dintre Moldova şi Estonia este încă destul de mic. „Aveţi vinuri foarte bune. Aveţi fructe şi legume care nu cresc la noi din cauza climei. Sper că membrii delegaţiei noastre vor găsi aici parteneri buni“, afirmă ministrul Dezvoltării Regionale din Estonia.

„AM TRECUT PRINTR-O PERIOADĂ SIMILARĂ“

Cei care au investit deja aici cred că avem o piaţă promiţătoare. „Compania noastră contribuie la digitalizarea serviciilor. Avem 40 de angajaţi, iar numărul acestora ar putea creşte şi datorită faptului că Moldova este în proces diversificare a serviciilor prestate populaţiei. Ne gândim să investim şi în alte domenii IT“, susţine Christo Kuuse, managerul unei companii din Estonia care a venit în Republica Moldova în  2011.

„Digitalizarea serviciilor va îmbunătăţi şi simplifica vieţile omenilor şi va reduce nivelul corupţiei din ţară, pentru că nu vor exista posibilităţi de a mitui funcţionarii“, adaugă businessmanul. Cu gândul de a investi în Moldova a venit la forum şi Leida Kikka, reprezentanta unei companii din Estonia producătoare de încălţăminte militară, casual şi pentru copii. „Dacă am colabora cu o companie locală ne-ar fi mai uşor, nu am lua-o de la zero. Deocamdată, suntem într-o vizită de studiu“, spune Leida Kikka.

Potrivit ei, cooperarea ar fi posibilă şi datorită trecutului comun al celor două ţări post-sovietice. „Mulţi oameni cunosc limba rusă şi limba engleză, respectiv, comunicarea va fi mai uşoară. În plus, noi înţelegem situaţia din Moldova pentru că am trecut prin acelaşi proces de transformare, care nu se face peste noapte, ci în timp. Totodată, vă putem împărtăşi experienţa noastră privind alinierea la standardele de producere europene“, explică femeia de afaceri.

Am avut vizite similare, dar niciodată o delegaţie atât de mare. E un interes sporit pentru Moldova. Tiit Tammemägi, secretar general, Camera de Comerţ din Estonia

„CALITATEA ESTE VIITORUL“

Ülo Pärtel, reprezentantul unei companii care vinde utilaje de cusut performante, nu este, în schimb, prima dată în Republica Moldova. Pentru că ne-a vizitat acum 20 de ani, astăzi poate face o comparaţie. „Îmi amintesc că pe atunci totul era gri, iar acum aveţi un oraş foarte frumos şi o ţară cu un potenţial mare de dezvoltare“, subliniză el. Acum oferă consultanţă businessmanilor moldoveni. „Pentru a avea un produs bun, e nevoie şi de echipament bun, nu adus din China. În Uniunea Europeană sunt anumite norme în privinţa producerii, iar accentul se pune pe calitate. Astfel, cei care vor investi în tehnologie calitativă nu vor greşi, mai ales că Moldova vrea să se apropie de UE“, recomandă Ülo Pärtel.

Şi oamenii de afaceri de la noi sunt deschişi pentru parteneriate moldo-estoniene, care le-ar înlesni accesul pe piaţa europeană. „Sunt în căutarea unei companii care are o piaţă de desfacere bine dezvoltată pentru că, altfel, ar trebui să investesc 10 milioane de euro şi nu pot risca. Printr-un parteneriat ar fi mai uşor să exportăm. Cred că ne-am descurca pentru că avem 400 de angajaţi şi producem 100.000 de haine pe lună“, menţionează Lilia Ranogaeţ, directoarea unei întreprinderi de confecţionare a îmbrăcămintei, din nordul ţării. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite