Pentru ce vor fi cheltuite cele 100 de milioane de euro oferite de Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, premierii Republicii Moldova şi Poloniei vor semna acordul prin care Varşovia ne acordă un credit preferenţial de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar

Împrumutul este acordat în condiţii foarte avantajoase pentru ţara noastră şi confirmă bunele relaţii de cooperare cu Polonia, dar şi sprijinul masiv pe care îl acordă Varşovia Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, se arată într-o notă de argumentare a deciziei Guvernului de aprobare a semnării acordului de împrumut.

„Acest credit este foarte avantajos. Este pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% şi o perioadă de graţie de cinci ani. În cinci ani, în condiţiile unei inflaţii anuale de 7-10%, creditul va deveni practic gratuit“, se arată încrezut viceministrul Agriculturii Gheorghe Gaberi.

Condiţia de bază: partener din Polonia

Creditul este unul tehnic şi ca să beneficieze de această asistenţă, antreprenorii din Moldova vor trebui să aibă contracte de colaborare cu agenţi economici din Polonia. Totodată, cea mai mare parte din resurse vor rămâne în Polonia, pentru că cel puţin 60% din valoarea bunurilor şi serviciilor din cadrul contractului de împrumut, trebuie să fie de origine poloneză.

Printre domeniile de utilizare a resurselor financiare ce le va aloca Varşovia se numără: construcţia de depozite pentru păstrarea legumelor după recoltare; procurarea de linii pentru calibarea, spălarea şi ambalarea legumelor; modernizarea unităţilor de procesare a cărnii şi laptelui; construcţia de abatoare moderne; crearea unei unităţi de obţinerea a prafului de ouă, solicitat în prezent pe piaţa UE; modernizarea fermelor de vite şi porcine; modernizarea sectorului piscicol; dezvoltarea de unităţi de producere şi procesare a mierii de albini etc.

Sectorul zootehnic, marele beneficiar

Din documentul aprobat ieri de Guvern rezultă că cea mai mare parte a resurselor vor merge pentru sectorul zootehnic. „Misiunile de evaluare ale experţilor Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Consumatori a Comisiei Europene (DG SANCO) au reconfirmat vulnerabilitatea acestui sector şi faptul că fără o modernizare, producătorii de carne şi lapte nu vor putea asigura nici consumul intern şi nici nu vor putea să exporte produsele pe piaţa UE“, a precizat ministrul adjunct al Agriculturii Gheorghe Gaberi.

Ion Bâzgu, directorul întreprinderii Avicola Moldova, susţine că aproximativ 30% din credite vor ajunge în sectorul avicol.
„În prezent, nu putem exporta produse avicole în UE. Pentru aceasta avem nevoie de un abator şi de un laborator acreditat conform cerinţelor UE. În plus, trebuie să putem asigura şi garanta trasabilitatea furajelor la toate etapele de producţie“, a declarat managerul.

În acelaşi timp, Pintilie Bulgaru, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine din Republica Moldova, spune că autorităţile nu prea i-au informat pe fermieri despre acest credit. „Am auzit de la ştiri despre faptul că Polonia ne va ajuta. Sperăm că vom obţine şi noi ceva, pentru a avea laboratoare conform cerinţelor internaţionale, ca să putem exporta oile noastre în statele arabe, fără cei patru-cinci intermediari, cât sunt acum“, a precizat Bulgaru.

În Republica Moldova nu există nicio fermă şi niciun abator, care ar putea fi atestat pentru asigurarea certificării exportului cărnii de pui, bovină, ovină sau porcină pe piaţa UE, se constată în nota de argumentare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite