Moldovenii vor începe în curând să plătească pentru miliardul furat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Naţională nu
a primit creditele acordate celor trei bănci furate FOTO Adevărul Moldova
Banca Naţională nu a primit creditele acordate celor trei bănci furate FOTO Adevărul Moldova

Banca Naţională a Moldovei (BNM) va retrage în două luni licenţele celor trei bănci devalizate, iar procesul de lichidare ar putea dura mai mult de un deceniu. Totodată, perioada în care băncile furate trebuiau să ramburseze creditele expiră, iar povara acestor datorii va cădea pe umerii moldovenilor.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a prezentat, ieri, raportul asupra inflaţiei şi a explicat cum va avea loc procesul de lichidare a băncilor devalizate. Cum era şi de aşteptat, creditele de urgenţă acordate de către stat celor trei bănci furate nu au fost rambursate şi, prin urmare, Ministerul Finanţelor le va transforma în datorie publică. Potrivit unei analize a „Expert-Grup”, majorarea datoriei publice va băga în trei ani Republica Moldova în faliment.

De ce BNM nu a intervenit la timp pentru a salva băncile?

Drăguţanu a explicat că acuzaţiile care i se aduc BNM în ceea ce ţine de inacţiunea în cazul băncilor furate sunt nefondate, deoarece autorităţile au fost informate încă din 2013 despre această situaţie. Totodată, el susţine că din 2013 şi până în septembrie 2014 au fost şapte misiuni ale Băncii Mondiale şi FMI în cadrul cărora BNM comunica despre faptul că dacă nu se oferă garanţiile de stat, iar insituţia va interveni cu întârziere, costurile vor fi cu mult mai mari. 

Şeful BNM s-a arătat deranjat de faptul că ex-premierii Iurie Leancă şi Chiril Gaburici acuză insituţia pe care o reprezintă că situaţia la cele trei bănci a ajuns la această fază critică. „Să ne spună dl Leancă de câte ori a vorbit cu dl Shor despre aceste probleme. Câte poveşti i-a spus dl Shor dlui Leancă despre plasamentele aduse şi ce s-a întâmplat în final. Au fost poveşti pentru copii mici. BNM nu şi-a luat garanţia şi este evident că noi am fost ostateci. Pentru mine au fost o surpriză şi declaraţiile dlui Gaburici. BNM a prezentat Guvernului încă în martie un program de lichidare a băncilor”, a declarat Dorin Drăguţanu.

În replică, Iurie Leancă a declarat că Dorin Drăguţanu dă dovadă de un „tupeu incredibil” când afirmă aşa ceva, iar „în felul acesta va acoperi furturile care s-au făcut sub conducerea sa în sectorul bancar”.

Lichidarea băncilor va dura mai mult de zece ani

În altă ordine de idei, Drăguţanu a negat faptul că băncile vor fi lichidate până în octombrie aşa cum dădea asigurări premierul Valeriu Streleţ şi susţine că procesul va fi unul îndelungat. „Două luni va dura procesul de pregătire pentru retragerea licenţelor. După care va urma procesul de lichidare a acestora. Poate dura mai mult de zece ani. O bancă este considerată lichidată atunci când toate căile legale de recuperare a creanţelor, creditelor neperformante, a activelor. În Republica Moldova însă există mai multe aspecte negative legate de procesul judiciar”, a menţionat guvernatorul.

Potrivit BNM, vor urma trei etape: transferarea conturilor de pensii de la BEM la Poşta Moldovei, transferarea conturilor trezoreriale de la BEM la alte bănci comerciale, care vor fi selectate de Ministerul Finanţelor prin concurs şi vor urma negocierile cu celelalte bănci în vederea preluării atribuţiilor instituţiilor devalizate. În acelaşi timp, Drăguţanu a afirmat că depozitele în valoare de peste 3 miliarde de lei vor fi trecute la alte bănci şi sunt acoperite de garanţiile de stat. „O dată cu depozitele vor fi transferate şi condiţiile contractuale privind acestea în ceea ce ţine dobânda şi scadenţa. Depozitele retrase de la aceste bănci au constituit peste 8 miliarde de lei, marcând o scădere a valorii totale a acestora de 70%”, a precizat Dorin Drăguţanu. 

În câteva luni, creditele se vor transforma în datorie publică 

Referitor la soarta banilor alocaţi de la stat pentru a salva băncile din care s-au furat miliardul, guvernatorul BNM a precizat că scadenţa creditelor acordate reprezintă momentul când expiră administrarea specială. „BNM a insituit administrare specială în noiembrie şi în decembrie 2014 la cele trei bănci şi perioada de aplicare este de 9 luni, cu o perioadă de prelungire de trei luni. BNM nu vede rostul prelungirii acestei perioade”, a explicat guvernatorul BNM.

În acelaşi timp, Drăguţanu a declarat că preverderile legislative adoptate în vederea salvării acestor bănci adoptate relevă faptul că creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională vor fi preluate de Ministerul Finanţelor şi vor deveni datorie publică. „Prin urmare, toţi banii recuperaţi vor fi livraţi nemijlocit la Bugetul de Stat”, a mai spus Drăguţanu. 

Costul integral al garanţiei pe o perioadă de 10 ani va constitui circa 13 miliarde de lei. În condiţiile în care creditele nu sunt rambrusate, la cele 13 miliarde de lei se va adăuga şi suma creditelor, adică de 14,8 miliarde de lei activarea garanţiei va duce la creşterea bruscă a datoriei publice, valoarea maximă fiind de 50% din PIB în 2018 sau cu 12 puncte procentuale mai puţin decât pragul critic, Republica Moldova rămânând în grupa ţărilor cu risc moderat de insolvabilitate. Dacă vom asista la o scădere esenţială a ritmului creşterii economice şi a creşterii de trei ori a datoriei publice interne, atunci probabilitatea ca ţara să intre în incapacitate de plată este mult mai mare.

Valoarea creditelor de urgenţă acordate de BNM celor trei bănci implicate în tranzacţii dubioase prin care din ele a fost scos circa un miliard de dolari este de aproape 14,8 miliarde de lei. Această sumă, sub formă de datorie publică, ar putea fi rambursată într-o perioadă de 20-25 de ani. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite