FMI: Banca de Economii are o expunere mare şi riscantă faţă de băncile ruseşti
0Experţii Fondului Monetar Internaţional cer autorităţilor moldoveneşti să monitorizeze mai strict operaţiunile efectuate de Banca de Economii şi două instituţii afiliate. Conducerea BEM susţine însă că situaţia de la bancă s-a îmbunătăţit radical şi neagă orice afiliere
Situaţia de la Banca de Economii, a patra instituţie financiară ca mărime din Moldova, şi de la alte două bănci, considerate a fi afiliate cu prima, rămâne fragilă, constată cu îngrijorare experţii FMI în raportul primei monitorizări post-program pentru ţara noastră.
„Aceste trei bănci, care deţin împreună 28% din activele sistemului bancar, echivalentul a circa 20% din PIB, au expuneri interbancare mari între ele şi, de asemenea, expuneri mari la mai multe bănci ruseşti“, susţin specialiştii FMI. Fondul recomandă ca Banca Naţională a Moldovei (BNM) să menţină un nivel ridicat de control al operaţiunilor BEM şi să monitorizeze zilnic evoluţiile indicatorilor de lichiditate în aceste bănci, inclusiv expunerile interbancare.
„Autorităţile trebuie să iniţieze imediat inspecţii în celelalte două bănci, şi, în timp util, să efectueze o evaluare a situaţiei în toate instituţiile financiare. Orice bancă identificată că încălcă cerinţele de reglementare pe baza acestor studii ar trebui să prezinte rapid planuri cu termene precise pentru remedierea eventualelor deficienţe“, se mai menţionează în raportul elaborat de specialiştii FMI.
ILAN SHOR: „NU EXISTĂ NICIO AFILIERE CU ALTE BĂNCI“
Ilan Shor, preşedintele Consiliului BEM, neagă însă orice afiliere a băncii cu alte instituţii financiare. „Între BEM şi alte două bănci mijlocii nu există nicio afiliere. La fel nici între acţionarii acestor instituţii. Eu deţin, prin intermediul unei firme, 2,9% din acţiunile BEM şi atât“, a afirmat omul de afaceri.
Totodată, Ilan Shor a declarat că banii deponenţilor sunt în siguranţă în instituţii financiare serioase. „Băncile străine în care plasăm mijloacele financiare sunt selectate din rândul celor care au cele mai înalte ratinguri date de agenţiile de specialitate“, a precizat preşedintele Consiliului BEM.
Potrivit lui Shor, în prezent instituţia financiară acţionează cu prudenţă şi nu mai acordă credite ca în trecut. „Nu putem risca cu banii deponenţilor. Preferăm să fim mai atenţi şi să colaborăm cu clienţi mari şi serioşi“, a adăugat omul de afaceri.
TREI BĂNCI DEŢIN 63% DIN DATORIILE BĂNCILOR STRĂINE
„Este prima dată când o instituţie de acest nivel menţionează deschis afilierea directă dintre Banca de Economii şi alte două bănci“, constată Stanislav Madan, şeful Departamentului studii de piaţă şi cercetări, de la Business Intelligent Service.
Un simplu calcul al activelor deţinute de băncile din Moldova arată că o cotă de 28% au împreună Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială. Totodată, datele BNM arată că la 31 mai 2014 cele trei instituţii financiare deţineau împreună o cotă de 63% din toate datoriile băncilor străine faţă de sectorul bancar moldovenesc.
Anterior, ex-premierul Ion Sturza a declarat la postul de televiziune TV 7 că în prezent trei grupuri de persoane controlează sistemul bancar moldovenesc, nominalizându-i pe Ilan Shor şi Veaceslav Platon, care ar deţine controlul asupra băncilor mari, şi un grup de persoane din elita politică ce ar controla băncile mici.
BANII AR PUTEA FI BLOCAŢI ÎN CONTURILE DIN RUSIA
În acelaşi timp, Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale, spune că BNM nu dispune deocamdată de dovezi documentate „ce ar confirma existenţa unui control comun pentru aceste trei bănci sau o altă legatură de afiliere între ele“.
„Monitorizarea structurii acţionarilor din sectorul bancar este un proces continuu, iar în cazul identificării unor abateri de la legislaţie, BNM ia măsurile de rigoare pentru remedierea situaţiei. Totodată, BNM informează regulat instituţiile financiare internaţionale (FMI, Banca Mondială, BERD etc.) şi autorităţile statului cu privire la evoluţia sistemului bancar şi a bancilor luate în parte“, a precizat oficialul. Potrivit lui Drăguţanu, BNM monitorizează foarte atent evoluţia din sistemul bancar autohton, inclusiv evolutia poziţiei financiare a BEM.
Economistul Stanislav Madan atrage atenţia asupra riscurilor expunerilor mari a unor bănci moldoveneşti faţă de băncile ruseşti. „Nu este clar ce-i cu aceşti bani, la ce bănci sunt depuşi şi pe ce termen. În condiţiile în care statele occidentale ar putea aplica sancţiuni economice contra Rusiei, inclusiv contra unor bănci, există riscul ca banii să fie blocaţi pe un termen nedeterminat“, a precizat expertul.
GUVERNUL, CHEMAT SĂ APERE INTERESELE STATULUI
Experţii FMI susţin că, în pofida diluării cotei Guvernului în urma recapitalizării din august 2013, Ministerul Finanţelor trebuie să asigure o reprezentare puternică în Consiliul BEM, pentru a proteja interesul public, având în vedere că statul încă deţine 33,3% din această bancă de importanţă sistemică ce are depozite mari din sectorul public. Totodată, FMI a recomandat Guvernului să se abţină de la oferirea accesului suplimentar privilegiat la depozitele din sectorul public pentru unele bănci, iar dacă situaţia va permite, să transfere treptat banii publici de la băncile comerciale la BNM.