Expert: În scurt timp dolarul va ajunge să coste circa 14,20 lei moldoveneşti

Expert: În scurt timp dolarul va ajunge să coste circa 14,20 lei moldoveneşti

De la începutul anului leul s-a depreciat cu circa 5% faţă de dolar FOTO Adevărul

Intervenţiile Băncii Naţionale a Moldovei pe piaţa valutară nu au efectele scontate, iar leul continuă să se deprecieze faţă de principalele valute, constată expertul financiar Sveatoslav Mihalache.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Situaţia de pe frontul valutar devine una critică! Am trecut de nivelul de rezistenţă situat la cota de 13,65 lei pentru un dolar fără mari eforturi. Până la nivelul de 14,17 lei pentru un dolar mai este este o aruncătură de băţ. Dacă BNM nu intră consecvent pe piaţă atunci am poutea ajunge şi la cotaţia maximă din anul 2003, când un dolar a ajuns să coste 14,80 lei", afirmă economistul Sveatoslav Mihalache.

Dacă aceste prognoze se confirmă moneda europeană ar putea ajunge să coste aproape 20 de lei.

Potrivit expertului, BNM a intervenit luni pe piaţă, dar deprecierea leului continuă şi pare de neoprit.

Anterior Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM a declarat că dacă în timpul apropiat nu vor apărea şocuri cum ar fi noi restricţii la exportul de mărfuri moldoveneşti pe piaţa rusească atunci procesul de depreciere a monedei naţionale se va inversa.

„Situaţia se află sub control, iar BNM deţine rezerve valutare suficiente pentru a interveni, ceea ce pe moment nu este oportun”, a declarat Drăguţanu.

Guvernatorul a explicat deprecierea leului prin factori sezonieri „În această perioadă moldovenii nu mai schimbă atât de multă valută pentru a celebra sărbătorile, cum se întâmplă în luna decembrie, iar construcţiile, un important sector de generare a plăţilor din străinătate, au încetat pe timp de iarnă. În acelaşi timp, importatorii de resurse energetice cumpără intens valută pe piaţa locală“. a explicat Dorin Drăguţanu.

citeste totul despre: