Cu sau fără ajutorul FMI, criza nu va pleca din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţa pe care o va oferi Fondul Monetar Internaţional (FMI) Moldovei va asigura o „pernă valutară”, dar nu va stopa derularea crizei economice similare celei din 2008-2009. Experţii susţin că moldovenii vor trece prin timpuri grele în următorii trei ani.

Experţii economici din cadrul IDIS „Viitorul” au lansat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă studiul „Criza economică - impact şi măsuri de răspuns”. În opinia acestora, semnarea urgentă a unui nou Acord cu FMI este mai mult decât necesară pentru deblocarea finanţării din partea partenerilor de dezvoltare, dar aceasta nu va împiedica manifestarea crizei economice.

Studiul relevă faptul că economia Republicii Moldova va înregistra rezultate negative practic în toate sectoarele din cauza reducerii consumului, a producţiei industriale, remitenţelor, producţiei agricole şi a comerţului extern. „Toate acestea au avut loc pe fundalul deprecierii leului, creşterii puternice a preţurilor şi a imposibilităţii angajaţilor de a majora salariile”, susţin reprezentanţii IDIS.

Criza a intrat deja pe uşă

Potrivit previziunilor economice, volumul producţiei agricole se va reduce cu 14%. Economistul Viorel Chivriga argumentează prin faptul că agricultorii au rămas fără bani, nu au acces la pieţe de desfacere şi stau cu stocuri imense de producţie, activând fără raţionamente economice. „Criza a intrat deja pe uşă şi sunt necesare măsuri urgente pentru a oferi acces la finanţare şi pentru a achita datoriile faţă de fermieri, a-i informa despre Acordul de Liber Schimb la care Republica Moldova este restanţieră”, susţine Chivriga.

Experţii IDIS susţin că se aşteaptă şi o „secetă a investiţiilor” din cauza înrăutăţirii mediului de afaceri şi a previziunilor economice pesimiste. „Investiţiile din Bugetul de Stat s-au redus cu 50%, iar cele ale Găgăuziei - cu 15% în primul trimestru. Toate aceste evoluţii pot determina reducerea activităţii investiţionale până la 0% sau chiar ar putea înregistra o valoare negativă”, consideră expertul Ion Tornea. 

În studiu se mai precizează că, în acest an, exporturile s-au diminuat cu 10%, iar importurile - cu 20%.

Inflaţie de 15%

Autorii studiului prognozează o creştere semnificativă a preţurilor în acest an. Potrivit economistului Sergiu Gaibu, în pofida politicilor anitiinflaţioniste agresive promovate de Banca Naţională a Moldovei (BNM), valoarea inflaţiei practic se va dubla la sfârşitul acestui an, constituind 15%. Şi leul moldovenesc riscă o ieftinire fără precedent, atingând recorduri negative dacă nu vor veni banii de la Fondul Monetar Internaţional. „Operaţiunile speculative, exodul de valută au creat perturbări masive pe piaţa valutară, panică şi, în consecinţă, volatilitatea înaltă a cursului valutar”, a afirmat Gaibu.

Astfel, în viziunea experţilor IDIS, dolarul va ajunge să coste 19,3 lei, iar euro - 21,3 lei la sfârşitul acestui an în condiţiile în care va fi semnat până atunci un nou Acord cu FMI. În caz contrar, „echilibrul valutar riscă să se destabilizeze şi să provoace o nouă deteriorare a leului faţă de principalele valute”.

FMI va salva leul, dar nu şi economia

Potrivit lui Sergiu Gaibu, deşi lansarea unui nou program cu FMI este necesar şi vine ca un semnal pentru ceilalţi parteneri de finanţare, banii din afară nu vor salva Republica Moldova de la criză. „FMI va reuşi să asigure o „pernă valutară”, dar criza va continua să se manifeste după scenariul crizei economice din 2008-2009, care s-a făcut simţită chiar şi în 2010. Factorii sunt diferiţi. Atunci a fost seceta din 2007, care a determinat descreşterea economică din 2008. A urmat reacţia BNM prin politici antiinflaţioniste. O astfel de reacţie este şi acum, care nu ţine în mare parte de factorul monetar, dar combate deja efectele care s-au produs în trecut şi care nu le mai poate combate. Diferenţele cursului valutar şi creşterea tarifelor reprezintă deja un fapt împlinit şi orice măsură monetară nu mai are nicio influenţă”, a conchis Sergiu Gaibu.

Experţii IDIS nu au estimat cu cât se va contracta economia Republicii Moldova în acest an, însă prognozează o scădere a economiei în regiunea transnistreană de circa 30%, ceea ce „ar putea slăbi retorica Tiraspolului cu privire la statutul său”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite