BERD: "Perspectivele de creştere ale economiei Moldovei sunt nesigure şi depind de evoluţia remitenţelor, exporturilor şi a investiţiilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prognoze mai pesimiste de la BERD
Prognoze mai pesimiste de la BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anticipează pentru Republica Moldova o creştere economică de 2,5% în acest an, cu 0,5 puncte procentuale mai puţin decât prognozase la începutul 2013.

Economia Republicii Moldova va creşte anul viitor cu 4% din PIB, după un avans de 2,5% în acest an, estimează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în contextul efectelor negative ale crizei din zona euro şi Rusia asupra regiunii Europa de Est şi Caucaz (în care este inclusă şi Moldova), în special în privinţa exporturilor şi remitenţelor.

BERD chiar a revizuit în scădere cu 0,5% prognoza de creştere economică a ţării noastre pentru acest an la 2,5%.

"Regiunea rămâne foarte vulnerabilă din cauza dependenţei de cererea externă (atât din UE, cât şi Rusia), pentru a sprijini creşterea economică, cât şi a presiunilor comerciale (toate ţările, cu excepţia Azerbaidjanului sunt importatoare nete de energie, iar ţările din Caucaz depind şi de importul de produse alimentare), şi volatilităţii valutare (Armenia, Georgia şi Moldova). Riscurile la adresa perspectivelor sunt legate de evoluţia cererii externe, de preţurile la materiile prime, precum şi de stabilitatea de pe piaţa internă şi, în unele cazuri, de colaborarea cu sistemul financiar european, precum şi de derapajele din politica internă. Acesta din urmă poate, în unele cazuri, ameninţă furnizarea asistenţei internaţionale necesare şi ar duce la presiuni asupra balanţei de plăţi", se menţionează în raportul BERD.

"După doi ani de recuperare rapidă după criza financiară, creşterea economică a Republicii Moldova a ajuns la un impas în 2012 ca răspuns la slăbirea cererii externe şi de condiţiile meteorologice nefavorabile. Perspectivele de creştere pe termen scurt sunt nesigure şi depind de evoluţia remitenţelor, exporturilor şi a sentimentului de investiţii", constată economiştii de la BERD.

Banca a revizuit în scădere puternică prognoza de creştere economică medie pentru ţările în care activează, de la 3,1% la 2,2% în acest an, pe fondul încetinirii activităţii economice din Rusia, în timp ce riscurile generate de criza din zona euro par mai reduse.

Deteriorarea situaţiei economice din ţări precum Polonia şi Turcia a contribuit de asemenea la revizuirea în sens negativ a mediei regionale, notează BERD.

Economistul-şef al BERD, Erik Berglof, a comentat şi dezbaterea "creştere versus austeritate" din Europa.

"Acest compromis nu este principala problemă în regiunea noastră. Responsabilitatea fiscală este desigur importantă, însă majoritatea ţărilor unde activăm au înregistart deja progrese importante în această privinţă în timpul crizei. Ceea ce este urgent este progresul în ceea ce priveşte reformele structurale", a explicat oficialul BERD.

Banca estimează că economia Rusiei va creşte cu 1,8% în acest an, de aproape două ori mai puţin decât se anticipa iniţial, iar în anul 2014 cu 3%.

Pentru Ucraina, banca anticipează o contracţie de 0,5% din PIB pentru 2013, urmată de o creştere de 2,5% anul viitor.

În România, economia se va extinde cu 1,4% în acest an, rată care ar trebui să accelereze la 2,2% în 2014, se mai spune în raport.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite