Banca rusească în care a investit Banca de Economii. Participaţia BEM la mai multe companii va fi evaluată de experţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca de Economii deţine cotă parte din capitalul mai multor entităţi economice FOTO: Adevărul
Banca de Economii deţine cotă parte din capitalul mai multor entităţi economice FOTO: Adevărul

Banca de Economii a Moldovei anunţă că este în căutarea unei companii care va determina valoarea justă a cotelor de participare deţinute în capitalul mai multor unităţi economice, cum ar fi Bursa de Valori, Moldasig, dar şi în una din cele mai mari bănci comerciale din Rusia.

Banca de Economii a Moldovei anunţă că este în căutarea unei companii care va determina valoarea justă a cotelor de participare deţinute în capitalul mai multor unităţi economice, cum ar fi Bursa de Valori, Moldasig, dar şi în una din cele mai mari bănci comerciale din Rusia.

Potrivit informaţiei publicate, BEM a încheiat pe 18 septembrie primirea ofertelor privind prestarea serviciilor în determinarea valorii juste a cotelor deţinute în capitalul mai multor entităţi economice. Astfel, reprezentanţii BEM ar dori să afle valoarea participaţiei în capitalul „Bursei de Valori a Moldovei”, a „Depozitarului Naţional de Valori Mobiliare a Moldovei”, a cele mai mari companii de asigurări „Moldasig” şi a societăţii specializate în construcţii, dar şi care oferă servicii privind importul cărbunelui din Rusia. În acelaşi timp, BEM deţine o cotă a participaţiei în capitalul firmei „ASPA”, care este specializată în producerea pieselor pentru industria auto şi avia, colaborând cu cele mai mari companii ruseşti care activează în fabricarea motoarelor pentru avioane. O altă companie în care BEM are o parte din capital este „Biroul de credit” care oferă servicii de consultanţă în prevederile contractelor încheiate de cei care iau un credit. Fondatorii acestei firme sunt 15 bănci comerciale şi două cele mai mari companii de leasing din Republica Moldova, precum şi „SIVECO România” specializată în dezvoltarea aplicaţiilor de soft.

Datele prezentate relevă faptul că Banca de Economii a investit şi în capitalul mai multe bănci importante din Federaţia Rusă. Una dintre ele este banca „Uralsib” condusă de Airat Gaskarov, fost vicepreşedinte al „Sberbank” şi Douglas Weir Gardner, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, care a activat anterior la una dintre cel mai mari companii de consultanţă „Ernst & Young”. Fosta bancă de stat deţine o participaţie şi în capitatul societăţii comercial-investiţionale „Garant-Invest”, condusă de Aleksei Panfilov, consilier al viceprimarului Moscovei şi Viktor Korobcenkco, ocupând diferite funcţii de conducere în administraţia capitalei Rusiei.  

BEM mai intenţionează să afle şi justa valoare a participaţiei deţinute la „Moldmediacard”. Potrivit mold-street.com, banca deţine 13,05% din acţiunile acestei companii.

Potrivit raportului secret al Comisiei de Anchetă în cazul Băncii de Economii, publicat de deschide.md, Banca de Economii a acordat credite neperformante celor care se asigurau cu depozite din băncile ruseşti „Metrobank”, „Gazprombank”, „Alef-Bank” şi „Interprombank”. Reprezentanţii Comisiei de Anchetă declarau că aceste plasamente reprezentau garanţii pentru alte tranzacţii necunoscute de Banca Naţională a Moldovei (BNM). În perioada octombrie-noiembrie 2014, BEM a plasat 5,91 miliarde de lei la „Alef-Bank”, 3,4 miliarde de lei la „Interprombank” şi 907 milioane de lei la „Gazprombank”, în raport menţionându-se că acestea sunt operaţiuni de manipulare. Ulterior, numele acestor bănci a apărut şi în raportul Kroll privind investigarea miliardului furat din cele trei bănci devalizate.

Menţionăm că „Uralsib”, banca rusească la care BEM deţine o cotă din participaţia la capital, informează pe pagina web că printre partenerii principali este şi „Gazprombank” sau „Vneshekonombank”, unul din acţionarii băncii devalizate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite