Bâlbâială suspectă în litigiul de 47 milioane de dolari de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Chişinău au lăsat pe ultimul moment depunerea cererii argumentate de recurs la Curtea de Apel din Paris, în procesul intentat de firma Energoalians din Ucraina

Astăzi expiră termenul-limită pentru depunerea la Curtea de Apel din Paris a unei cereri argumentate în acţiunea de contestare a sentinţei arbitrale din 25 octombrie 2013 în procesul de arbitraj comercial internaţional intentat de firma Energoalians din Ucraina împotriva Republicii Moldova, în care ţara noastră a fost obligată să achite despăgubiri de circa 47 de milioane de dolari.

Igor Odobescu, managing partner la biroul de avocaţi ACI Partners din Chişinău, ne-a declarat ieri la amiază că documentul încă n-a fost depus. „Partenerii noştri din Franţa urmează să depună documentul şi sunt sigur că o vor face. Mai este timp până mâine!“, a spus juristul. Seara, când am revenit cu un telefon, acesta a refuzat să comenteze cazul „până va fi făcută publică aplicaţia“. 

FIRMA ENERGOALIANS, DE NEGĂSIT

Şi viceministrul Justiţiei Nicolae Eşanu este sigur că nu vor apărea probleme în privinţa notei de argumentare. „Mai dificil este că la adresele indicate în dosar nu-i putem găsi pe reprezentanţii Energoalians pentru a le înmâna oficial argumentarea, dar vom găsi şi aici o soluţie, mai ales că asemenea procese durează mult“, a precizat oficialul, care crede în continuare că sunt toate şansele ca pretenţiile ucrainenilor să fie respinse de această dată.
În octombrie, Nicolae Eşanu a plecat în ultima clipă la Paris pentru a depune o cerere formală de contestare. Sursele noastre susţineau că cineva din Guvern ar fi interesat ca Moldova să piardă acest proces şi ar fi avut grijă ca decizia arbitrajului să ajungă cu întârziere, pentru a nu fi contestată.

ARBITRUL MOLDOVEAN RĂMÂNE PE POZIŢII

Instanţa din Paris a decis atunci că Moldova urmează să achite firmei Energoalians din Ucraina despăgubiri de circa 47 de milioane de dolari, pentru că întreprinderile de stat Moldtranselectro şi Moldelectrica nu ar fi achitat energia electrică livrată acum zece ani. Verdictul a fost unul fără precedent, în condiţiile în care arbitrul din partea Moldovei a susţinut poziţia companiei ucrainene, în timp ce preşedintele instanţei, un francez, a avut o opinie separată.
Profesorul universitar Victor Volcinschi, arbitrul moldovean în acest proces, susţine că a avut suficiente argumente pentru a da câştig de cauză firmei de la Kiev. „Analizaţi dosarul şi probele prezentate de Energoalians şi veţi vedea“, ne-a răspuns scurt judecătorul.

Abordarea autorităţilor în acest litigiu, care durează de 14 ani şi în care e pusă în joc o sumă atât de mare, pare destul de lejeră. Totuşi, birourile de avocaţi ACI Partners şi DLA Piper UK LLP din Marea Britanie, contractate de Guvern în această acţiune (servicii ce vor costa circa 192.000 de dolari), au obţinut anul trecut o decizie favorabilă ţării noastre în cazul Le Bridge. Compania pretindea despăgubiri de 50 de milioane de euro, dar a obţinut returnarea investiţiilor ratate, mult mai mici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite