Audit: Raportul Guvernului privind executarea FAOAM în 2017 oferă o imagine fidelă
0Raportul Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală în anul bugetar 2017 oferă o imagine fidelă, corectă şi deplină, arată Auditul financiar al Curţii de Conturi, prezentat în şedinţa din 25 mai. Faţă de câteva aspecte auditorii au exprimat totuşi o opinie cu rezerve, transmite IPN.
Probele de audit au fost colectate la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) prin analiza şi contrapunerea datelor din sistemul informaţional, inclusiv din evidenţa contabilă a CNAM, cu informaţiile primite de la terţe părţi. De asemenea, au fost acumulate probe de audit la unele instituţii medico-sanitare publice.
Constatările relevă limitarea auditorului în expunerea şi evaluarea volumelor de servicii prestate populaţiei contractate, rezultată din lipsa corelării datelor aferente contractării şi achitării de către Companie a asistenţei medicale primare, urgente prespitaliceşti şi de ambulatoriu, precum şi raportării de către instituţiile medico-sanitare (2844,4 milioane lei).
O altă constatare de principiu se referă la funcţionarea necorespunzătoare a sistemului informaţional automatizat „Medicamente compensate”, admiterea introducerii datelor eronate, precum şi modalitatea neadecvată de stocare a documentelor primare, cumul de factori care nu asigură pe deplin posibilitatea de evaluare a justificării cheltuielilor la acest capitol (în sumă 1,1 mln lei).
Auditul Curţii de Conturi a constatat şi aplicarea tarifelor fără o justificare corespunzătoare la achitarea serviciilor prestate în cadrul asistenţei medicale spitaliceşti (2522,2 mln lei); lipsa ajustării şi aprobării cadrului regulator intern (inclusiv politicile contabile) aferent evidenţei contabile şi raportării financiare a veniturilor FAOAM, potrivit normelor specifice.
În raportul de audit se mai menţionează păstrarea în continuare a tendinţei de executare a fondului măsurilor de profilaxie şi de dezvoltare a prestatorilor publici de servicii medicale sub nivelul planificării iniţiale, ceea ce poate determina neasigurarea atingerii scopurilor acestora. De exemplu, în 2016, fondul măsurilor de profilaxie a fost planificat iniţial în sumă de 66 mln lei, precizat în sumă 17 mln lei, iar executat în sumă de 2,65 mln lei. În 2017, fondul măsurilor de profilaxie a fost preconizat în sumă de 25 mln lei, apoi precizat în sumă de 6 mln lei şi executat în sumă de 6 mln lei.
Curtea de Conturi a reiterat necesitatea elaborării şi aprobării politicilor aferente evidenţei contabile şi raportării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, în temeiul statutului de autonomie financiară conferit şi activităţii specifice a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.
Dumitru Parfentiev, director general CNAM, a acceptat constatările auditului şi a informat că se lucrează la perfecţionarea sistemului informaţional automatizat „Medicamente compensate” şi a altor baze de date pentru a asigura interacţionarea cu cele ale Guvernului. Până la următorul audit financiar, CNAM va înlătura carenţele determinate de funcţionarea SIA, dar şi alte deficienţe evidenţiate de e către echipa de audit a Curţii de Conturi.
Raportul auditului financiar al Curţii de Conturi va fi publicat în „Monitorul Oficial”.