Au investit în 2012 20 de milioane de euro în licenţele 4G dar au reuşit să atragă doar 1.400 de abonaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După lansarea, în noiembrie 2012, a serviciilor publice de comunicaţii electronice cu acces radio în bandă largă 4G, în prezent acestea sunt disponibile în Chişinău, Bălţi şi în alte 31 de localităţi ale Republicii Moldova, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI)

Raportul ANRCETI relevă că semnalul 4G de la Moldcell este accesibil pentru doar 14,3% din populaţia ţării, iar la aria de acoperire a reţelei 4G deţinute de Orange Moldova are acces 26% din populaţia ţării.

Potrivit ANRCETI, la sfârşitul lunii noiembrie 2013, Orange Moldova avea 1.131 de abonaţi la serviciile 4G, iar Moldcell - 305 de abonaţi.

În opinia specialiştilor ANRCETI, această stare de lucruri este cauzată, în principal, de lipsa unui game variate de terminale care asigură utilizarea tehnologiei 4G (smartfoane, tablete şi laptopuri echipate cu modemuri wireless) şi de preţurile mari pentru terminalele existente pe piaţa moldovenească.

ANRCETI a eliberat, la începutul lui noiembrie 2012, companiilor Moldcell şi Orange Moldova câte o licenţă de utilizare a frecvenţelor/canalelor radio din banda 2500-2690 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor 4G.
Reţeaua 4G asigură viteze de conectare la Internetul mobil de până la 100 Mbps, viteze net superioare celor oferite de reţelele 3G. Aceste tehnologii îmbunătăţesc calitatea accesului la Internet, facilitează interactivitatea şi capacitatea de transmisie a datelor, organizarea videoconferinţelor prin intermediul telefonului mobil, utilizarea altor aplicaţii pentru comunicaţiile mobile.

La momentul cumpărării licenţelor pentru servicii 4G,cele dou companii au declarat că nu mizează pe o recuperare rapidă a investiţiei, aceasta fiind făcută mai degrabă pentru imaginea companiilor care sunt în permanenţă în pas cu noile tehnologii.

Costul licenţei pentru acordarea dreptului de a utilizării reţelei 4G a fost de 10 miloane de euro şi a fost achitat în noiembrie 2012. În acelaşi timp operatorul de telefonie mobilă în standard CDMA Unite a preferat să dezvolte serviciile 3G.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite