Atenţie! Bani falşi, greu de depistat
0Aveţi grijă când luaţi rest la piaţă, la magazin sau chiar la bancă. Pe piaţă au apărut bancnote contrafăcute greu de deosebit de cele reale pentru că au toate semnele de protecţie.
Angajaţii Direcţiei Investigarea Fraudelor din cadrul Ministerului de Interne, spun că în 2012 numărul cazurilor de falsificare a banilor s-a dublat comparativ cu 2011, fiind înregistrate 1.156 şi, respectiv, 682 de cazuri. Dacă înainte cel mai des oamenii primeau bancnote contrafăcute la schimburile valutare, această tendinţă a dispărut. Proprietarii sunt foarte atenţi deoarece riscă să râmână fără licenţă. Pericolul persistă însă în pieţe, dar şi la magazine şi chiar la bănci.
Odată cu dezvoltarea tehnologică apar metode de falsificare tot mai avansate. „Ultima invenţie constă în spălarea chimică a bancnotelor de 10 şi imprimarea pe acestea a celor de 100. La prima vedere e greu de depistat căci acestea conţin elementele unui leu veritabil. Doar detectoarele de bani simt diferenţa“, ne-au spus doi ofiţeri ai direcţiei, care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Elvira D. din Chişinău a primit o bancnotă contrafacută de 100 de lei printre banii extraşi de la bancă. A descoperit acest lucru când a încercat să-i depună la o altă bancă. „Mi-au explicat că a fost greşeala casierei şi au înlocuit leii falşi fără mari discuţii“, ne-a povestit femeia.
Am rugat reprezentanţii câtorva bănci să ne informeze cât de des identifică astfel de cazuri. Au refuzat să comenteze subiectul, motivând că acest lucru ar dăuna imaginii instituţiilor.
Magazinele mari, protejate
Spre deosebire de magazinele mici, supermarketurile sunt dotate cu detectoare cu ajutorul cărora sunt verificate bancnotele. „În plus, angajaţii sunt instruiţi cum să facă deosebirea dintre leii falşi şi veritabili“, a menţionat Lilian Popa, reprezentant al serviciului de pază de la Green Hills Market.
Atunci când casierul descoperă o bancnotă cu semne de falsificare cu care o persoană încearcă să-şi achite cumpărăturile, este anunţată Poliţia. „De asemenea, avem grijă ca bancnota să nu fie deteriorată sau nimicită deoarece constituie principala probă“, a adăugat Lilian Popa. Specialistul susţine că în reţeaua de supermarketuri unde lucrează au loc lunar cinci-şase tentative ale cumpărătorilor de a achita cu bani falşi.
Anul trecut, angajaţii Ministerului de Interne au scos din circulaţie 500.000 de lei, 50.000 de dolari, 20.000 de euro şi 60.000 de ruble ruseşti false.