Agricultura Republicii Moldova este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile în primele 10 luni ale anului curent, conform estimărilor, a crescut cu 8,6% faţă de perioada similară a anului trecut.  Majorarea producţiei globale agricole (PGA) a fost determinată de creşterea producţiei vegetale cu 12,4% şi a producţiei animaliere - cu 2,5%, informează Biroul Naţional de Statistică.

Potrivit statisticilor, o influenţă pozitivă a avut majorarea recoltei globale a principalelor culturi agricole, cu excepţia strugurilor şi floarei-soarelui. Astfel, creşterea producţiei culturilor agricole în întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti mari, în perioada de recoltare până la 1 octombrie 2014 se prezintă prin următoarele date: grâul de toamnă şi primăvară cu 16 % mai mult faţă de perioada similară a anului 2013, orzul cu 12 %, porumbul cu 7 %, cartofii cu 28 %, legumele de câmp cu 38 %, iar fructele sămânţoase şi cele sâmburoase cu 21% şi respectiv 9 %.

Recolta de floarea–soarelui, în scădere

Producătorul de floarea-soarelui din satul Cania, raionul Cantemir, Nicolae Doina, menţionează că principalul factor care a contribuit la scăderea recoltei de seminţe oleaginoase se datorează lipsei tehnologiilor avansate. „În primul rând, ca să obţii o roadă bogată e nevoie de o tennologie pe măsură. Adică, să foloseşti îngrăşăminte naturale, erbicide, pentru că dacă se lasă să năpădească buruianul peste culturile agricole, nu obţii recoltă mare. Strânsul la timp şi arătura tot contribuie la o majorare a producţiei”, explică Doina.

Deşi anul acesta Republica Moldova a fost ocolită de secetă, producătorul explică că condiţiile climaterice, totuşi, nu au fost favorabile pentru floarea-soarelui. „În prima perioadă de vegetaţie au fost ploi abundente, după care nu a mai plouat, ceea ce nu a picat bine pentru cultura respectivă. Cu toate acestea, recolta pe care am obţinut-o a fost nu mai puţină faţă de anul trecut. Dacă în 2013 am obţinut 3100 kh / ha anul acesta cu 100 kg mai puţin. Ceea ce eu consider că nu e rău”, a mai specificat agricultorul, care deţine 170 de hectare cultivate cu floarea-soarelui.

E de remarcat, că în anul 2014 faţă de anul precedent ritmurile de recoltare a culturilor agricole sunt în creştere, fapt generat de condiţiile naturale din acest an. Aşadar, suprafeţele de porumb pentru boabe recoltate în întreprinderile agricole la data de raport au crescut de 8,3 ori faţă de data respectivă a anului trecut, de soie - de 5,1 ori, de floarea-soarelui – de 1,8 ori, de cartofi – de 1,7 ori, de fructe sămânţoase şi de struguri de soiuri de masă – câte de 1,5 ori.

Scădere la sfârşit de an

Totodată, în ianuarie-septembrie 2014 a fost înregistrată majorarea producţiei (creşterii) vitelor şi păsărilor în masă vie în gospodăriile de toate categoriile cu 4,7%, (în întreprinderile agricole – cu 2,7%, în gospodăriile populaţiei - cu 5,8%) în rezultatul majorării sporurilor în greutate a bovinelor şi porcinelor, precum şi a creşterii efectivului mediu de animale şi  păsări.

Potrivit preşedintelui Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, până la sfârşitul anului datele sus-menţionate ar putea scădea. „Era şi de aşteptat ca să crească producţia globală agricolă şi anume în întreprinderile mari, deoarece ele se ocupă de cultivarea culturilor de câmp, cu excepţia porumbului. Cam 80 la sută dintre terenuri sunt prelucrate de întreprinderile corporative. Totuşi, nu cred că la sfârşitul anului ne vom putea bucura de o aşa creştere, deoarece stăm prost la capitolul comercializare, care determină veniturile ţăranilor. Preţurile foarte puţin s-au majorat. Şi faptul că punem accent pe producere şi nu pe comercializare îmi aminteşte de perioada sovietică, când se număra câte tone la hectar avem, dar ar trebui de pus accentual şi pe comercializare. La fel, producţia şi comercializarea fructelor a scăzut în acest an, care se vor lua în calcul la prezentarea finală a datelor statistice”, a declarat Slusari.

Mai puţin lapte

Expertul a mai menţionat că creşterea producţiei în sectorul zootehnic s-a datorat faptul că anul trecut R. Moldova nu a fost lovită de secetă, iar fermierii au avut furaje ca să-şi crească animalele.

Datele statistice mai scot în evidenţă şi sporirea moderată a producţiei de ouă (cu circa 0,9%) în gospodăriile de toate categoriile a fost determinată de creşterea  producţiei în gospodăriile populaţiei cu 4,5%, în întreprinderile agricole producţia de ouă s-a micşorat cu 4,3% drept urmare a micşorării şeptelului de găini-ouătoare cu 14%. Producţia de lapte în gospodăriile de toate categoriile s-a diminuat cu 1,1% în rezultatul micşorării efectivului mediu de vaci în gospodăriile populaţiei cu 2,8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite