Începe un nou război pentru controlul asupra Băncii de Economii din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din fracţiunea Partidului Liberal Reformator (PLR) au sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului constituţionalităţii hotărârii Guvernului prin care s-a permis cedarea pachetului de control de la Banca de Economii a Moldovei (BEM).

Parlamentarii liberal-reformatori consideră că scopul adoptării acestei hotărâri a Guvernului a fost de a îmbrăca într-o formă legală cedarea ilegală a pachetului de acţiuni al statului în Banca de Economii către o bancă din Federaţia Rusă.

Iată motivele invocate de PLR:
- Parlamentul a adoptat la 12 iunie 2013 Legea nr. 204 din pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121 din 4 mai 2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare abia la data de 24.08.2013.
- La 21 iunie 2013, Guvernul a adoptat Hotărârea Guvernului nr. 414 (în vigoare din 25.06.2013), fără a aştepta să se efectueze modificările la Legea nr. 121 din 4 mai 2007.
- În argumentarea Hotărârii Guvernului nr. 414, se face trimitere la art. 19, alin. (3) al Legii nr. 121 din 4 mai 2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice cu referire la “Selectarea investitorilor privaţi, precum şi atragerea “investiţiilor private”, însă potrivit Legii nr. 121 din 04 mai 2007, în acel moment era prevăzut doar atragerea “investiţiilor publice”.
- Prin modificările la Legea nr. 121 din 4 mai 2007, care urmau să intre în vigoare la data de 24 august 2013, expresia “investiţiilor publice” a fost înlocuită cu “investiţiilor private”.
- Prin Hotărârea Guvernului nr. 414 din 21.06.2013 s-a aplicat o normă legală, care nu intrase în vigoare la acel moment. Mai mult decât atât, această normă legală a constituit unicul temei juridic al aprobării Regulamentului privind atragerea investiţiilor în societăţile comerciale cu capital public sau public-privat.

O eventuală declarare neconstituţională a a deciziei Guvernului ar putea atrage revizuirea structurii de acţonariat la Banca de Economii, unde banca guvernului Rusiei Vneşeconombank deţine circa 25%, cumpărate legal de la o firmă locală. Aceasta ar putea crea noi probleme în relaţia cu Moscova, care sunt şi aşa proaste. În aceste condiţii beneficiarii locali ai acestei tranzacţii vor face tot posibilul pentru a nu permite revenirea la situaţia din anul 2013.

Cum a „salvat“ Guvernul Banca de Economii

Situaţia singurei instituţii financiare care până la finele verii 2013 era controlată de stat s-a înrăutăţit constant în ultimii doi-trei, devenind deosebit de gravă după ce banca a raportat pentru 2012 pierderi-record de 313 milioane de lei şi un volum de 1,4 miliarde de lei credite neperformante. Experţii consideră că vinovaţi de o astfel evoluţie sunt atât Banca Naţională, cât şi acţionarul majoritar, adică Guvernul.

În februarie 2013 s-a vehiculat că pentru salvarea BEM ar fi necesar circa un miliard de lei. La începutul lunii martie 2013, Executivul a decis alocarea a 200 de milioane de lei pentru capitalizarea băncii, la care urmau să contribuie în funcţie de cota deţinută şi acţionarii minoritari. Comisia parlamentară pentru economie n-a avizat proiectul Guvernului, pe motiv că minoritarii n-au anunţat dacă vor contribui cu 155 de milioane de lei la majorarea capitalului social.

Parlamentul a creat şi o comisie specială de anchetă, pentru a analiza atât situaţia de la BEM din ultimii trei ani, cât şi starea de lucruri în întregul sistem financiar-bancar din ţară. Comisia a propus trei posibile soluţii de rezolvare a situaţiei de la BEM:  naţionalizarea băncii; cedarea controlului băncii unui investitor privat cu păstrarea unui pachet de blocaj de 33%; capitalizarea companiilor de stat care au datorii faţă de BEM ca ulterior acestea să ramburseze creditele.

Soluţia aleasă de Guvern a fost cedarea controlului asupra băncii unei companii private, care a devenit în urma emisiei suplimentare de acţiuni din 29 august  2013 acţionar majoritar la BEM doar cu 80 de milioane de lei.

Expert: Cineva a obţinut la preţul de 80 milioane lei active cu valoare intrinsecă de aproape 600 milioane lei de la Banca de Economii

Victor Bodiu: „Până în martie Banca de Economii îşi poate reveni“

Vlad Filat: Este un fals ordinar. Nu am nici o implicaţie în cazurile de cedare a Aeroportului şi Băncii de Economii

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite