În lipsa unui Guvern, Republica Moldova riscă colapsul economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consecinţele demiterii Guvernului pentru economie FOTO: Adevărul
Consecinţele demiterii Guvernului pentru economie FOTO: Adevărul

Demiterea Guvernului Streleţ va genera consecinţe grave pentru economia Republicii Moldova, cel mai mare risc fiind legat de deprecierea puternică a leului moldovenesc, care ar putea ajunge la noi recorduri în ceea ce ţine de deprecierea faţă de principalele valute.

Expertul economic în cadrul IDIS „Viitorul” Sergiu Gaibu remarcă, referitor la consecinţele căderii Guvernului, că toate speranţele privind reabilitarea economiei au fost practic spulberate. Potrivit economistului, acest lucru se întâmplă anume din cauza că cel mai negru scenariu pentru economia Republicii Moldova a fost căderea repetată a Guvernului, iar un acord cu FMI nu va fi semnat. „Nu mai putem face nici o schimbare pentru a remedia situaţia acum în prag de iarnă. Economia Republicii Moldova se afla într-o cădere liberă, iar această cădere nu va fi stopată. Situaţia va deveni tot mai dificilă. Sistemul bancar în 2014 va resimţi cel mai dur consecinţele dificultăţilor întâmpinate în 2014 şi 2015. Noi deja asistăm la majorarea costurilor creditării, iar volumul împrumuturilor bancare s-a diminuat”, a precizat expertul.

Sectorul bancar şi mediul de afaceri, în dificultate

În opinia lui Sergiu Gaibu, oamenii de afaceri îşi vor reduce investiţiile, iar agenţii economici cu datorii la bănci ar putea ajunge în insolvabilitate din cauza imposibilităţii returnării creditelor. Băncile vor suporta pierderi din cauza deteriorării portofoliului de credite.

Economistul mai precizează că s-a mizat mult pe semnarea unui acord cu FMI în perioada imediat următoare. Astfel, la sfârşitul anului se va atesta o presiune din partea economiei reale asupra cursului valutar, consecinţele căreia ar fi fost amortizate de banii FMI. Potrivit lui Sergiu Gaibu, noul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei va fi extrem de limitat în instrumete şi pârghii în vederea menţinerii stabilităţii pe piaţa valutară.

Noi recorduri pe piaţa valutară

„Va trebui să găsească o soluţie foarte ingenioasă, ceea ce este foarte complicat. Este foarte probabil să ajungem la cotaţiile de pe piaţa valutară din februarie 2015 dacă ne referim la presiunea din partea economiei reale. Euro poate să ajungă până la 30 de lei, dolarul – până la 27-28 de lei. Asta dacă excludem componenta-surpriză care este cea speculativă, care a dus la aceste valori pe care le-am văzut în februarie. Dacă guvernatorul nu va dejuca acele tentative de a face speculaţii pe piaţa valutară, atunci ne putem aştepta la o situaţie imprevizibilă şi la noi recorduri ale cursului leului în raport cu principalele valute de referinţă”, a subliniat reprezentantul IDIS „Viitorul”.

Posibile restanţe la salarii şi pensii

La rândul său, reprezentantul „Expert-Grup” Alexandru Fală susţine că nu mai are cine negocia cu FMI, iar consecinţele vor fi grave pentru economie. „Vor fi reduse cheltuielile curente şi cele capitale. Nu este exclus că va apărea riscul privind înregistrarea restanţelor la achitarea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, însă Guvernul cred că nu va tăia din cheltuielile anume pentru aceste plăţi. Instabilitatea politică este un factor care determină o incertitudine la nivel de economie şi duce la o evoluţie economică mai anemică”, a menţionat expertul economic.

Ex-premierul Valeriu Streleţ anunţa că Misiunea FMI va efectua o vizită în Republica Moldova în luna noiembrie a acestui an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite