VIDEO Republica Moldova a mai pierdut un caz la CEDO pe un dosar din perioda comuniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reclamanţii Asociaţia Promo-LEX şi CReDO nu au solicitat despăgubiri materiale sau morale. FOTO> ziarulunirea.ro
Reclamanţii Asociaţia Promo-LEX şi CReDO nu au solicitat despăgubiri materiale sau morale. FOTO> ziarulunirea.ro

Astăzi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat încălcarea dreptului la libertatea de întrunire şi de asociere în cauza Promo-LEX şi alţii c. Moldova. O victimă va primi despăgubiri morale în valoare de 1000 de euro.

La 03 februarie 2009, reprezentanţii Asociaţiei Promo-LEX şi CReDO, alături de alte organizaţii ale societăţii civile au participat la un protest paşnic organizat în faţa Procuraturii Generale, în susţinerea democraţiei şi a drepturilor omului în Republica Moldova, inclusiv dreptul la libertatea de întrunire şi asociere. La eveniment a participat şi Igor Grosu, ulterior reclamant în cadrul dosarului.

La puţin timp de la începutul acţiunii, manifestanţii au fost atacaţi cu gaze lacrimogene, de către un grup de indivizi care purtau măşti,  fiind declanşată o bătaie soldată cu diverse leziuni corporale ale protestatarilor.

Deşi altercaţiile s-au petrecut în faţa procurorilor din cadrul Procuraturii Generale şi a fost solicitată intervenţia poliţiei, cu un apel la 902, aceştia au refuzat să intervină în vederea stopării violenţei, restabilirii ordinii publice şi documentării obiective a cazul. 

Reclamanţii Asociaţia Promo-LEX şi CReDO nu au solicitat despăgubiri materiale sau morale, statuând că recunoaşterea violării ar constitui o satisfacţie echitabilă, iar Igor Grosu urmează să primească 1000 de euro cu titlul de prejudiciu moral. 

Astfel, Înalta Curte a constatat violarea art. 11, dreptului la libertatea de întrunire şi de asociere şi a art. 13, dreptul la un recurs efectiv. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite