Trei persoane, printre care şi fostul director al Centrului de Medicină Legală, au fost reţinute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Centrului de Medicină Legală, adjunctul şi un angajat al centrului au fost reţinuţi astăzi, 9 august, de către procurorii anticorupţie şi CNA, într-un dosar ce vizează laboratorul pentru efectuarea testelor ADN.

Aceştia sunt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu prin trucarea licitaţiei de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN. Prin aceste acţiuni, reţinuţii ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de lei, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă Centrului Naţional Anticorupţie.

În cadrul investigaţiilor s-a stabilit că pe parcursul lunilor iunie-august 2013, un specialist al CML, acţionând în numele şefilor, ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitaţia pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADN. Pentru confirmarea spuselor sale, acesta le-a organizat reprezentanţilor companiei române vizite neprotocolare la Ministerul Sănătăţii şi la Centrul de Medicină Legală.

În urma discuţiilor s-a convenit elaborarea caietului de sarcini, în aşa fel încât parametrii şi specificaţiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din România. Ca rezultat a fost organizată o licitaţie neloială, concertată, cu minimizarea concurenţei şi facilitarea apriori a agentului economic.

Potrivit materialelor cauzei, deşi factorii de decizie ai CML cunoşteau că echipamentul menţionat la licitaţie nu este suficient pentru operaţionalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, acesta a fost achiziţionat contra sumei de peste 9,760 de milioane de lei. De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea ştiinţifică internaţională pentru identificarea umană (HID). Fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obţinute într-un laborator nevalidat şi neacreditat sunt nule.

Investigaţiile în acest caz continuă, iar mai multe persoane urmează să fie audiate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite