Stratfor: Sectorul de Dreapta din Ucraina ameninţă stabilitatea Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectorul de dreapta este un partid politic
naţionalist ucrainean FOTO wikipedia.org
Sectorul de dreapta este un partid politic naţionalist ucrainean FOTO wikipedia.org

Grupul naţionalist ucrainean Sectorul de Dreapta urmăreşte o agendă politică tot mai antagonică. Faptul că o organizaţie relativ compactă ar putea submina stabilitatea unui guvern deja copleşit de probleme politice şi economice reprezintă o posibilitate îngrijorătoare pentru Ucraina.

Kievul este deja prins între puterile mari din Est şi Occident. Ucraina se află în datorii mari şi, de asemenea, trebuie să se confrunte cu un conflict înăbuşit în regiunile sale estice. Planurile Sectorului de Dreapta de a organiza un referendum la nivel naţional pentru un vot de cenzură împotriva guvernului, precum şi posibilitatea ciocnirilor între grup şi forţele de securitate ale Ucrainei merită o atenţie sporită, se arată într-o analiză Stratfor.

Sectorul de Dreapta are proiecte ambiţioase

Pe data de 21 iulie, în timpul unei demonstraţii organizate de Sectorul de Dreapta în Piaţa Independenţei din Kiev, un număr de 3.000-5.000 de oameni au protestat împotriva guvernului ucrainean. „Sectorul de Dreapta organizează periodic demonstraţii împotriva corupţiei din guvernul ucrainean. Cu toate acestea, în afară de agenda sa politică, grupul, de asemenea, favorizează intensificarea campaniei de securitate a Ucrainei împotriva separatiştilor proruşi din estul regiunii Donbas. Ceea ce face ca recentele proteste să fie notabile, deşi marginale în dimensiune şi influenţă, este apelul insistent pentru un referendum”, relatează Stratfor. Liderul grupului, Dmitro Iaroş, a declarat că grupul va îniţia curând crearea comitetelor revoluţionare responsabile pentru un vot de neîncredere la referendumul naţional împotriva întregului guvern ucrainean. Stratfor aminteşte că Iaroş a precizat recent că vor fi incluse şi alte probleme în cadrul referendumului, inclusiv recunoaşterea legală, înarmarea voluntarilor din unităţile armate şi impunerea unei blocade şi legea marţială în zona estică de conflict. Iaroş nu a precizat o anumită dată fixă pentru desfăşurarea referendumului, dar a informat că Sectorul de Dreapta se va apuca curând de proiectele sale, respectiv pe 22 iulie.

Independenţă în raport cu statul

Potrivit Stratfor, Sectorul de Dreapta a jucat un rol important în răsturnarea regimului fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici la revoluţia Euromaidan din februarie 2014. „Grupul a menţinut o relaţie complicată, conflictuală cu noul guvern prooccidental din Kiev, deşi a colaborat cu forţele ucrainene din estul Ucrainei. Chiar luptând alături de ei, în prezent, membri ai Sectorului de Dreapta s-au ciocnit cu personalul ucrainean aflat în alte zone din Ucraina. De exemplu, un schimb de focuri care a avut loc între membrii organizaţiei şi poliţia locală ucraineană în regiunea vestică Transcarpatia pe 12 iulie s-a soldat cu multe decese de ambele părţi. Aceste incidente violente provin în general din cauza refuzului organizaţiei de a se afla complet în subordinea aparatului de securitate ucrainean. Grupul are reputaţia de a-şi rezolva pe propriu unele chestiuni naţionale ce ţin de corupţie şi contrabandă. Cum era de aşteptat, Sectorul de Dreapta este ultimul batalion care să nu fi fost (formal sau informal) plasat sub control militar ucrainean sau al Ministerului de Interne”, notează Stratfor.

image
dmitrie

Kievul este îngrijorat

Analiştii Stratfor atrag atenţia asupra faptului că tentativa publică a grupului de a organiza un referendum la nivel naţional împotriva guvernanţilor este îngrijorătoare pentru Kiev, care deja se confruntã cu probleme serioase din punct de vedere financiar şi, precum şi cu creşterea numărului victimelor în estul Ucrainei. „Cu toate acestea, mai mulţi factori vor diminua impactul covârşitor al Sectorului de Dreapta pentru un referendum. În primul rând, Constituţia ucraineană prevede trei milioane de semnături pentru ca un referendum la nivel naţional să fie luat în considerare şi guvernul va fi apoi însărcinat cu organizarea votului. Prin urmare, lansarea unui referendum fără aprobarea guvernului, din punct de vedere tehnic ar fi ilegal. Chiar dacă Sectorul de Dreapta ar obţine o aprobare oficială, în acest sens, cel mai probabil, grupul nu va beneficia de sprijinul public necesar pentru a organiza un referendum. Aripa politică a organizaţiei, care a lansat un partid oficial în 2014, a obţinut un scor electoral de 1,8% în alegerile parlamentare recente. Astfel, partidul se află sub scorul de 5%”, subliniază Stratfor.

image

Sectorul de Dreapta, o ameninţare pentru Ucraina

Cu toate acestea, Sectorul de Dreapta reprezintă o ameninţare de securitate, după cum o demonstrează cele mai recente ciocniri în vestul Ucrainei. Conform Stratfor, există problema mai multor batalioane ce aparţin grupului ucrainean ce călătoresc de la liniile de front din estul Ucrainei la Kiev pentru a lua parte la protestele recente. „Totuşi, în timp ce Sectorul de Dreapta pretinde a avea mai mult de 10.000 de membri, forţa pregătită pentru luptă este concentrată în jurul a 500 de persoane. În plus, lui Dmitro Iaroş îi lipseşte puterea asupra tuturor membrilor grupului şi asupra unităţilor din întreaga ţarã. În plus, grupul se află sub atacul susţinătorilor din vestul Kievului. Ambasadorul SUA din Ucraina, Geoffrey Pyatt, condamna recent acţiunile Sectorului de Dreapta în Ucraina de Vest, spunând că aparatul de securitate oficial al Kievului ar trebui să aibă monopol asupra utilizării forţei şi armelor”, precizează Stratfor.

Ameninţare simbolică

În ciuda limitărilor grupului, provocarea sa faţă de guvern este mai importantă din punct de vedere simbolic decât fizic. Guvernul ucrainean este prins între separatiştii proruşi, pe de o parte, şi grupuri naţionaliste militante pe de altă parte. Stratfor indică faptul că Moscova face presiuni asupra Kievului să facă mai multe concesii pentru regiunile separatiste, iar Sectorul de Dreapta face un apel public pentru abandonarea procesului de la Minsk şi impunerea legii marţiale în Donbas, fapt care va plasa în continuare o mare presiune pe Kiev. „În consecinţă, următoarele elemente trebuie să fie supravegheate atunci când sunt urmărite acţiunile grupului: numărul de oameni pe care Sectorul de Dreapta îl poate strânge pentru a lua parte la referendum şi ce măsuri (dacă este cazul) va lua guvernul ucrainean împotrivă; statutul batalioanelor voluntare care sunt actualmente în primele linii ale conflictului separatist din estul Ucrainei şi orice altă modificare a locaţiilor şi dispoziţiilor; orice alte incidente de securitate între membrii Sectorului de Dreapta şi securitatea ucraineană sau forţele militare; poziţia politică a Rusiei cu privire la Sectorul de Dreapta şi alte conexiuni posibile; poziţia Kievului faţă de grup”, concluzionează Stratfor.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite