Serafim Urechean, despre cei reţinuţi în dosarul parcărilor cu plată: Îmi pare că va veni Ghimpu şi va spune că iese din alianţă dacă nu vor fi eliberaţi unii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Fostul primar al municipiului Chişinău, Serafim Urechean, a comentat situaţia vizavi de percheziţiile ce au avut loc marţi, 25 aprilie, la Primăria Capitalei, în dosarul parcărilor cu plată. Urechean sugerează că liderul PL, Mihai Ghimpu, ar putea şantaja colegii din alianţa de guvernare cu faptul că, dacă nu vor fi eliberaţi unele persoane din cele reţinute, el ar putea părăsi majoritatea parlamentară.

„Poate că aceste arestări nu vor fi un spectacol, dar se pare că va veni iarăşi nenea Mişa (referindu-se la Mihai Ghimpu) şi va spune: dacă nu-l eliberaţi pe cela sau pe cela noi ieşim din alianţă. De aceea, miroase a spectacol în viziunea mea”, a declarat Serafim Urechean în cadrul unei intervenţii telefonice la emisiunea „Ora expertizei” de la JurnalTV.

Urechean s-a arătat revoltat de situaţia din Chişinău.

„Uitaţi-vă ce se face pe Ştefan cel Mare, oameni buni. Uitaţi-vă ce se întâmplă în general în oraş zilele acestea cu acest dezastru. Unde-i Primăria Capitalei? Unde-i căpetenia acestei Primării? Unde sunt serviciile municipale? Doamne fereşte dacă mai tolerăm această situaţie şi pentru viitor”, a adăugat fostul primar.

De asemenea, el sugerează că în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău ar fi implicat şi actualul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

„Ceea ce se încearcă a plasa toate loviturile acestea pe capul lui Grozavu, să fim serioşi. În Primărie nu se semnează nimic fără acceptul primarului general. Nu sunem atât de naivi ca un proiect de 27 de milioane de euro să fie semnat fără acceptul primarului”, a menţionat Urechean.

Şapte persoane au fost reţinute marţi, 25 aprilie, de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în Capitală. Este vorba despre viceprimarul Nistor Grozavu, şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţchi, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parking şi omul de afaceri Alexandru Pincevschi, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, în iulie 2015, Direcţia transport public şi căi de comunicaţie a anunţat iniţierea licitaţiei privind organizarea şi gestionarea parcărilor cu plată în capitală. Cerinţele obligatorii au fost majorate nemotivat prin adăugarea ca exigenţă faţă de ofertanţi demonstrarea efectuării a minimum şase milioane de tranzacţii de parcare în ultimii trei ani, precum şi dovada prestării serviciilor de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în nu mai puţin de cinci oraşe în ultimii doi ani. Deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare - nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi rezidenta Sizif-L SRL, ultima fiind descalificată din motiv că nu ar fi prezentat toate actele.

Dosarul penal a fost deschis în legătură cu existenta unor bănuieli că viceprimarul a semnat contractul cu firma câştigătoare fără aprobarea acestuia de către Consiliul municipal Chişinău. Asta chiar dacă Legea cu privire la parteneriatul public privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului municipal Chişinău.

Pe parcursul anchetei, au fost documentate întâlniri periodice ale unor responsabili din cadrul Primăriei cu un om de afaceri, despre care există probe că ar fi gestionarul din umbră al agentului economic câştigător, al altor companii de parking, dar şi al unor off shor-uri. Anchetatorii acumulează probe în susţinerea versiunii că licitaţia a fost trucată, iar funcţionarii Primăriei şi reprezentanţii companiei câştigătoare ar fi acţionat în complicitate.

În prezent, cele şapte persoane reţinute sunt cercetate penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedepse de până la zece ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite