Obiceiuri şi tradiţii din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirele loveşte mireasa cu biciul, mamele pun un ou fiert după uşă când îşi înţarcă pruncul, iar la înmormântări se dau găini drept pomană, peste mormântul încă deschis. În Republica Moldova s-au păstrat tradiţii care de care mai ciudate, iar oamenii continuă să le respecte pentru că, spun ei, „aşa e obiceiul“. „Adevărul Moldova“ vă prezintă câteva dintre cele mai interesante tradiţii şi obiceiuri din Republica Moldova.

Obiceiuri şi tradiţii din Republica Moldova: nunta

Unele localităţi din nordul ţării păstrează intact tradiţiile din cele mai vechi timpuri. Astfel, în aceste regiuni, nunta ţine două zile. Prima parte a petrecerii are loc acasă la mireasă, iar spre seară, tot alaiul porneşte spre casa mirelui. Cel mai interesant este faptul că pe drum mirele trebuie să aibă un bici şi să-şi lovească uşor soţia. Dacă fata plânge, e semn de noroc. Astfel, aceasta va fi ascultătoare şi va urma întotdeauna cuvântului soţului. Totodată se obişnuieşte ca în faţa casei mirelui să fie aprins un foc mare, iar invitaţii să danseze în jurul lui.

Obiceiuri şi tradiţii din Republica Moldova: botezul

Tot în nordul ţării se obişnuieşte ca atunci când tânăra mamă vine acasă cu copilul în braţe şi intră în casă, aceasta trebuie să calce pe cercurile de fier luate de pe plită. Rudele stropesc cu apă cercurile, iar mama păşeşte pe ele pentru ca pruncul să fie puternic şi tare ca fierul. O altă tradiţie interesantă ţine de înţărcatul copilului. Mama trebuie să plece de acasă şi să lase copilul cu naşa sau bunica. Se fierbe un ou,  se pune după uşă şi se invită copilul să ia oul de jos. Dacă micuţul îl ia în mână, înseamnă că va fi înţărcat uşor, dacă nu face acest lucru, încetarea alăptatului va fi un proces anevoios. Dacă mama a hotărât să-şi înţarce copilul este strict interzis ca aceasta să se răzgândească. Dacă se lasă înduioşată de plânsul copilului şi îl hrăneşte, atunci când va creşte mare, el va deochea alţi oameni.

Obiceiuri şi tradiţii din Republica Moldova: înmormântarea

În raionul Sângerei la înmormântări se dau de pomană patru găini. Atunci când sicriul este lăsat în groapă, cea mai apropiată rudă a mortului pasează de cealaltă parte a gropii patru găini pentru cei patru gropari. În unele localităţi se oferă drept pomană doar o găină. De asemenea se spune că persoana decedată până la înmormântare nu trebui lasată singură în cameră niciodată. Şi nu în ultimul rând este bine ca la înmormântare să se spună glume.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite