O pătrime din ţigările de contrabandă din România provin din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa neagră a ţigaretelor din România a scăzut în mai 2013 până la 12,6%, faţă de 13,1% în martie, conform datelor companiei de cercetare Novel. Cota ţigaretelor cu timbru moldovenesc rămâne constantă.

"Pentru luna mai, notăm o tendinţă de scădere în majoritatea zonelor (cea mai pronunţată fiind în Bucureşti, de două puncte procentule). Cele mai afectate regiuni de comerţul ilicit cu ţigări rămân şi în luna mai regiunile Vest (28,8%), Nord-Est (23,5%) şi Nord-Vest (19,8%). Cu o cotă de 33,8%, Duty Free continuă trendul ascendent din ultimele luni şi rămâne principala sursă a comerţului ilicit cu produse din tutun din Românai. Produsele cu timbru de Ucraina şi Republica Moldova înregistrează o evoluţie relativ constantă în mai, furnizând 26,6%, respectiv 24,9% din piaţa neagră a ţigaretelor. Serbia continuă tendinţa de scădere, până la 10,7%, comparativ cu 12,8% în luna martie“, a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research.

Rezultate sunt acolo unde se depun eforturi

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, spune că eforturile poliţiei de frontieră şi ale lucrătorilor vamali trebuie  susţinute de o politică fiscală coerentă şi de un cadru de reglementare corespunzător.

"Este vorba despre o scădere a contrabandei cu 0,5 puncte procentuale, sub pragul psihologic de 13%. De remarcat diminuarea fluxului de produse provenite din Serbia - de la peste 23% în 2012, la circa 10% în mai 2013. Reducerea se datorează operaţiunilor speciale declanşate în martie de Autoritatea Naţională a Vămilor, dar şi eforturilor susţinute ale Poliţiei de Frontieră, care desfăşoară, cu sprijinul JTI, în şapte judeţe din sud-vestul şi vestul ţării, o campanie de  educare a cetăţenilor cu privire la efectele economice şi sociale negative ale contrabandei" a declarat Gilda Lazăr.

Un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul României de 40 de milioane de euro. „În ultimii doi ani şi jumatate, autorităţile au acţionat în mod concertat şi unitar, pentru combaterea comerţului ilicit cu ţigarete. Tutunul este, şi pe bună dreptate, un domeniu în care există o strategie naţională multianuală privind lupta împotriva comerţului ilicit. Cu cei 2.000 de km de graniţă cu ţări care nu sunt membre UE, România este într-o poziţie dificilă, iar misiunea de a proteja interesul naţional de lupta împotriva contrabandei se suprapune cu aceea de a proteja interesul comunităţii europene în faţa aceluiaşi fenomen“, a declarat Adrian Popa, Director Corporate&Regulatory Affairs, BAT România.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. Anul trecut, producătorii de ţigarete au plătit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro, reprezentând accize şi taxe. Suma înseamnă circa 2,7% din PIB şi o contribuţie la veniturile bugetare de aproximativ 10%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite