Peste 1.500 de minori, întorşi de la vamă pentru că nu îndeplineau condiţiile pentru a părăsi ţara. Care sunt acestea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 76.000 de minori au ieşit din ţara în iunie-septembrie 2012 FOTO Adevărul
Peste 76.000 de minori au ieşit din ţara în iunie-septembrie 2012 FOTO Adevărul

În primele cinci luni ale acestui an, peste 1.500 de minori au fost întorşi de la frontieră deoarece nu îndeplineau condiţiile legale pentru a călători în străinătate.

Potrivit unui comunicat emis de Poliţia de Frontieră, s-a constatat că în perioada vacanţei de vară numărul minorilor cetăţeni români care ies din ţară se triplează faţă de o perioadă normală a anului. 

Astfel, s-a constatat că în perioada iunie-septembrie 2012 numărul minorilor care au ieşit din ţară a fost de aproximativ trei ori mai mare (peste 76.000 minori) decât în alte perioade ale anului. 

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) precizează că pentru efectuarea formalităţilor la ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori sunt necesare mai multe documente valabile care trebuie prezentate poliţiştilor de frontieră de către părinţi sau de către însoţitorii acestora, în conformitate cu prevederile Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. 

În primele cinci luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră nu au permis ieşirea din ţară a 1.578 minori români (care reprezintă aproximativ 4% din totalul minorilor care au ieşit din ţară). Principalul motiv pentru care nu li s-a permis ieşirea din ţară a fost că însoţitorii acestora nu aveau documentele necesare pentru a îndeplini condiţiile legale (fie părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială, fie însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar). 

Pe parcursul anului 2012, au călătorit în străinătate peste 137.500 de cetăţeni români minori. În acelaşi an, poliţiştii de frontieră nu au permis ieşirea din ţară pentru 4.884 de minori care nu îndeplineau condiţiile legale pentru a călători în străinătate. 

În comunicatul citat, poliţiştii de Frontieră amintesc că, potrivit legii, minorii pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor. 

Poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi sau în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte. Nu este necesară declaraţia celuilalt părinte, dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă. 

În situaţia în care minorii sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră aceasta trebuie să prezinte, pe lângă cazierul judiciar, o declaraţie a ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă ori,după caz, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal. 

În cazul în care poliţiştii vor constata că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru ca minorul să iasă din România, vor întrerupe călătoria acestuia. Dacă minorul nu este însoţit de cel puţin unul dintre părinţi, poliţiştii de frontieră îi vor informa imediat pe aceştia, punându-le în vedere să îl preia de îndată ce este posibil. 

Dacă părinţii nu pot fi anunţaţi, va fi informată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care va iniţia procedura aplicabilă minorilor neînsoţiţi, potrivit legii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite