Nunta de argint a Germaniei, sărbătorită la Chişinău. „Trebuie să asistăm la o reînviere a geopoliticii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reunificarea Germaniei a avut loc pe 3 octombrie 1990 datorită dorinţei germanilor din est de a trăi mai bine. Astăzi, la 25 de ani de la acel eveniment, acest exemplu este oferit ţărilor din întreaga lume, inclusiv Republicii Moldova.

Ambasada Germaniei în Republica Moldova a organizat joi, 1 octombrie, la Chişinău, o recepţie cu ocazia Zilei unităţii germane, la care au participat şefii diplomaţiilor americane, ruse, franceze, britanice, ungare, polone, cehe, slovace etc.

Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Ulrike Knotz, a ţinut un discurs, cu această ocazie, în trei limbi - română, germană şi engleză. Diplomatul a distins atmosfera chiar la început, atunci când a vorbit despre modul în care ambasada a identificat localul pentru sărbătoare. „Celebrăm această zi astăzi, 1 octombrie, deoarece în Chişinău au loc atâtea nunţi că este dificil să găseşti o locaţie potrivită de sărbătoare. Însă şi noi sărbătorim o nuntă, una de argint. Acum 25 de ani, cele două state, RFG şi RDG, devenise o ţară - Germania”, a remarcat Ulrike Knotz.

Mesajul ambasadorului Germaniei a fost unul scurt, dar clar. Ulrike Knotz s-a referit inclusiv la situaţia actuală din Europa, precizând că este necesară o reîinviere a geopoliticii. „3 octombrie vorbeşte despre şansa şi succesul unei politici bazate pe respect, încredere şi cooperare. Este o dată ce inspiră, în special astăzi, când trebuie să asistăm la o reînviere a geopolitcii. În aceste zile sunt mereu întrebată dacă reunificarea Germaniei ar putea reprezenta o inspiraţie şi pentru Republica Moldova. Dacă e să ne gândim la timpurile de atunci, un lucru devine, în opinia mea, clar. Impulsul decisiv al acelor evenimente a fost dorinţa germanilor din est de a trăi mai bine - în dreptate, libertate şi bunăstare”, a spus ambasadorul Germaniei.

Ulrike Knotz a amintit despre necesitatea şi importanţa implementării reformelor pentru ca oamenii să trăiască mai bine. „Toţi oameni îşi doresc o viaţă mai  bună, indiferent de naţionalitatea acestora. Noi, germanii, suntem convinşi că pentru toţi europenii, indiferent de faptul dacă ţara acestora este membră sau nu, UE oferă în acest sens cele mai bune reţete pentru politică, economie şi societate”, a subliniat diplomatul.

La evenimentul organizat de diplomaţia germană a fost prezent, din partea Guvernului de la Chişinău, vicepremierul Victor Osipov. Acesta a reiterat faptul că reintegrarea Republicii Moldova rămâne o prioritate a oficialilor.

Cum s-a reunificat Germania

În toamna anului 1989 germanii de est făceau istorie mondială, atunci când în decurs de câteva săptămîni au învins dictatura comunistă puternică printr-o revoluţie pacifică. Prin căderea Zidului la 9 noiembrie 1989 reunificarea este inclusă deodată pe ordinea de zi a politicii germane şi internaţionale. După nici zece zile de la căderea zidului se întâlnesc preşedinţii şi prim-miniştrii Comunităţii Europene (CE) la Paris în cadrul unui summit special.

Pe 13 februarie 1990, miniştrii de externe ai Republicii Federale Germania, ai RDG-ului, Franţei, Marii Britanii, ai Uniunii Sovietice şi ai SUA au decis la Ottawa să iniţieze discuţii privind „aspectele externe unificării germane”, iar deja în martie, pe data de 17, în cadrul unei întrevederi speciale miniştrii de externe ai pactului de la Varşovia recunosc dreptul germanilor pentru reunificare şi autodeterminare. 

Pe 20 septembrie 1990, Bundestagul şi Camera Poporului votează pentru Tratatul de unificare: Acesta determină aderarea RDG la domeniul de aplicare a constituţiei la 3 octombrie 1990.

Pe 3 octombrie 1990, sute de mii de locuitori ai Berlinului, oaspeţi şi reprezentanţi înalţi ai Republicii Federale Germania şi RDG sărbătoresc la Berlin reunificarea Germaniei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite